Turks fruit, lokum, Turkish Delight

 • Turks,
 • 60-120 min.
 • Turks fruit, lokum, Turkish Delight

  Turks fruit, lokum, Turkish Delight

  Turks fruit, lokum, Turkish Delight

 • Turks fruit, lokum, Turkish Delight

  Turks fruit, lokum, Turkish Delight

  Turks fruit, lokum, Turkish Delight

Ik vond een heel leerzaam en amusant filmpje waarop je kan zien hoe Turks Fruit gemaakt wordt op de meer conventionele manier, zonder gelatine, maar met maïzena en cream of tartar. Het is een tijdrovend en zwaar werkje, maar je moeite wordt beloond!!
Klik hier als je het Engels gesproken filmpje wil zien.

Deel dit recept

Ingrediënten
800 gram suiker
375 ml + 500 ml water
1-2 el citroensap
120 gram maïzena
1tl cream of tartar (Toko)
olie (bijvoorbeeld druivenpitolie) om in te vetten
Voor de afwerking/smaak
1-2 el rozenwater + rode of roze kleurstof of
Een flinke hand walnoten + 10-12 dadels
60 gram poedersuiker en wat extra maïzena
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 4045,77 kcal
Koolhydraten 987,81 g
Eiwitten 0,23 g
Vetten 10,06 g
Benodigdheden

weegschaal, maatbeker, kook- of suikerthermometer, (silicone) kwastje, zeef, bakpapier, garde, spatel, vierkante schaal/bakvorm van 20x20 cm.

Voorbereiding

Vet een vorm van circa 20x20 cm lichtjes in met olie. Bekleed de gehele vorm met bakpapier en vet dat eveneens lichtjes in. Zorg dat je alle ingrediënten bij de hand hebt; de eerste 5 ingrediënten in ieder geval, afgewogen/afgemeten. Kies je voor de dadels en noten als vulling, hak die ingrediënten dan in stukjes en zet opzij tot gebruik.

Bereidingswijze

1. Doe de suiker, met 375 ml water en het citroensap in een medium grote pan. Verhit al roerend op een matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng daarna aan de kook zonder nog verder te roeren. Gebruik een natte siliconekwast om de wanden van de pan waarop de suiker kristalliseert naar beneden toe schoon te vegen. Controleer de temperatuur van de siroop met een kookthermometer. Zodra de siroop 115 °C bereikt heeft, haal je hem van het vuur.
2. Doe 500 ml water in een ruime pan en roer daar de maïzena + cream of tartar doorheen met een garde tot je een klontvrij geheel hebt. Zet de pan op een matig vuur en breng de maïzena-oplossing al roerend aan de kook tot je een dikke, stijfselachtige substantie hebt. Zet het vuur laag en voeg al roerend, (met een steviger hulpmiddel) beetje bij beetje de suikersiroop toe. Je moet heel goed roeren tot er geen klontjes meer in de massa zitten; dit is best een zwaar werkje! Als je een homogene massa hebt, zet je vuur weer hoger. Blijf goed roeren! Zodra de massa het kookpunt heeft bereikt, zet je de pan op je kleinste pit, zodat de substantie zachtjes door kan pruttelen.
3. Het komende uur ga je om de 8-10 minuten de zacht pruttelende "blub" omroeren. Het kan zijn dat je het vuur net iets hoger of net iets lager moet zetten. Blijf opletten dat je geen aanbaksels op de bodem krijgt. De massa moet geleidelijk aan een goud-gele kleur krijgen. Na ongeveer een uur is de substantie zo dik dat je hem nog net kunt uitgieten.
4. Als de massa de juiste dikte bereikt heeft, haal je de pan van het vuur en voeg je de door jou gekozen smaakmakers (en kleurstof) toe.
5. Giet de pasta nu in de ingevette vorm en strijk hem glad. Bekleed ook de bovenlaag met een ingevet stuk bakpapier.
Mocht je de boel toch net iets te lang hebben doorgekookt (gebeurde mij de eerste keer), dan wordt het behoorlijk lastig om de pasta goed over de vorm verdeeld te krijgen, hij vloeit niet nauwelijks meer uit. Jammer, maar geen nood. Na het opstijven- zie eerst stap 6 en 7- snijd je de oneffen buitenste randen weg. Je hebt dan wat minder mooie (afval) stukjes, die overigens gewoon opgesnoept kunnen worden.
6. Laat het Turks Fruit circa 8 uur opstijven op een wat koelere plek.

7. Zeef de poedersuiker (eventueel samen met 30 gram maïzena) in een kom. In het door mij gebruikte Engelse recept werd 30 gram maïzena aangegeven, maar ik ben van plan deze hoeveelheid een volgende keer te verminderen, omdat ik denk dat dit de smaak ietsje beïnvloedt.
8. Trek voorzichtig het bakpapier van de bovenkant van je Turks fruit af en bestuif de bovenlaag met een gedeelte van de gezeefde poedersuiker.
9. Bestuif je werkvlak met wat poedersuiker en stort de plak Turks Fruit erop uit. Beststuif nu de andere kant van de massa.
10. Snijd het Turks Fruit met een licht geolied mes reep voor reep in vierkante of rechthoekige blokjes en doe de gesneden blokjes direct in de bak met het restant van de poedersuiker. Schep de blokjes met de hand voorzichtig om, zodat ze aan alle kanten besuikerd zijn. Werk zo de hele plak weg.
11. Je kunt de blokjes Turks Fruit korte tijd bewaren in/onder een zwaar gesuikerde laag, in een luchtdichte trommel, maar het advies is om ze snel op te eten! Presenteer ze netjes opgestapeld op een schaal naar keuze.

Bron

titlisbusykitchen

Serveertip

Het spreekt voor zich dat je allerlei andere ingrediënten/kleur- en/of smaakstoffen kunt toevoegen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jokevd1 avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten