1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Meringue
  5. Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

  • Engels,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-04-2013

Ingrediënten


  • Voor de cupcakes
  • 100 g boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • Fijn geraspte schil van een citroen
  • Snufje zout
  • 75 g lemoncurd
  • Voor de meringues
  • 2 eieren (alleen de eiwitten worden gebruikt)
  • 100 g fijne kristalsuiker


Verder heb je nodig


  • Bakvorm voor 12 cupcakes.
  • Oven met grill of Crème brûlée brander om het eiwit te kleuren.
  • Cupcake papiertjes.
  • Spuitzak om de meringue op de cupcakes te spuiten.
  • (heb je geen spuitzak dan gebruik je een lepel)
  • Twee lepels om het beslag in de vormpjes te doen.
  • Mes. Zeef.
  • Elektrische handmixer.
  • Mengkom.
  • Kom voor eiwitten in te kloppen.
  • Maak die kom vetvrij met wat azijn, als er maar één spoortje vet in de kom is dan lukt je merengue niet.


Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Lemon meringue cupcakes

Lemon meringue cupcakes
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Ingredinten

Ingredinten
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Boter, suiker en vanillezaadjes in mengkom.

Boter, suiker en vanillezaadjes in mengkom.
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Voeg n voor n de eieren toe.

Voeg n voor n de eieren toe.
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Voeg bloem plus geraspte citroen toe

Voeg bloem plus geraspte citroen toe
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

1 tl lemoncurd bovenop het beslag.

1 tl lemoncurd bovenop het beslag.
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Na 15 minuten

Na 15 minuten
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)
Lemon meringue cupcakes (citroen cupcakes)

Dit is echt een heel leuk recept dat ik heb vertaald uit het boek "Home bake" van Eric Lanlard.
De smaak is heel lekker, de cakejes zijn licht en luchtig, het frisse van de citroen in de cakejes en het zoete van de meringue er bovenop is een hele leuke combinatie.
De ingrediënten zijn voor 12 cupcakes maar ik kreeg er maar 11 uit dus de volgende keer neem ik wat meer bloem, boter en suiker.(bvb 25 gram van elk)
Ik maak altijd mijn eigen lemoncurd maar doe je dat niet koop dan een potje.
Bij een verjaardag vlogen deze cupcakes trouwens als 1e van de schaal af.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Eieren en boter moeten op kamertemperatuur zijn de boter moet zacht zijn (niet gesmolten) dus haal die ruim van te voren uit de koelkast. Zet alles van te voren klaar en weeg de ingrediënten af dat werkt het snelst.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C) maar de ene oven is de andere niet dus pas aan als het nodig is.
  • Zet de cupcake papiertjes in de vorm.
  • Rasp de goedgewassen citroen.
  • Snijd het vanillestokje open met een scherp mes en schraap met de botte kant van het mes de zaadjes eruit.
  • Zeef de bloem met het snufje zout.

Bereidingswijze

  • Doe boter, suiker en de vanillezaadjes in de mengkom en klop tot het bleek en luchtig is.
  • Voeg één voor één de eieren toe en voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Voeg de gezeefde bloem plus de geraspte citroen toe maar gebruik geen mixer meer, "vouw" als het ware de bloem voorzichtig door het beslag tot alle bloem is opgenomen.
  • Schep het beslag met een lepel in het cupcake vormpje en schuif het met de andere lepel er vanaf.
  • Voeg 1 tl lemoncurd toe bovenop het beslag.
  • Bak de cupcakes in het midden van de oven voor 15-20 minuten of totdat ze goudbruin zijn en terugveren als je zachtjes in het midden drukt. (15 min was bij mij voldoende)
  • Terwijl de cupcakes in de oven staan
  • maak je de meringue
  • Scheid de eiwitten, er mag absoluut geen eigeel bij het wit komen. Het eigeel wordt niet gebruikt.
  • Klop de eiwitten tot zachte pieken en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe terwijl de mixer blijft draaien.
  • Ga door tot het stijve pieken zijn als je de mixer eruit haalt.
  • Het moet nu dik en glanzend zijn.
  • Als de cakejes klaar zijn Schep je het geslagen eiwit in een spuitzak en spuit een spiraalvorm.
  • Zet er de brûlée brander er even op maar kijk uit voor de cakepapiertjes
  • of verwarm de grill op hoog en zet ze even onder de hete grill blijf erbij want het gaat razend snel!

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

  • Tip; Als je een spuitzak gebruikt, zet dan de spuitzak in een groot glas of maatbeker vouw de bovenkant om de rand en vul de zak, draai hem rond zodat de lucht eruit gaat en als je een weggooi spuitzak gebruikt knip dan het puntje van de spuitzak af.
  • Vanillestokjes; Koop goede vanillestokjes. Bij mijn weten zijn ze niet te koop in de supermarkt, dat zijn (meestal) kleine verdroogde stokjes! Een goede vanillestok (peul) is lang en soepel.
  • Vanillesuiker; Stop het uitgeschraapte vanillestokje in en pot met suiker (zelfs mijn vader deed dit vroeger al ). En al heel snel heb je de echte vanillesuiker.
  • Als je de eidooiers wilt invriezen, moet je ze vooraf mengen met zes gram zout of suiker per 100 gram eigeel
  • Doe het eigeel in een zakje of eerst ijsblokjesvorm. Schrijf op etiket of je suiker OF zout hebt toegevoegd, anders kan je wel eens voor een verrassing komen te staan.

Bron

`Home bake` Eric Lanlard



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada


Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top