Heerlijke boterkoek gevuld met lemoncurd.
- Nederlands, Banket
- 30-60 min.
Ik had mijn lemoncurd weer eens gemaakt en aangezien een van mijn smulwebvrienden Marijke (alias marie-france)
eens een boterkoek had gebakken die ze gevuld had met mijn lemoncurd wilde ik dat ook wel eens proberen.
Ik heb altijd zelfgemaakte vanillesuiker in huis dus ik gebruik geen zakjes, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een zakje gebruiken.http://images.smulweb.nl/smilies/11.gif
De boterkoek en de lemoncurd zijn beide gemakkelijk te maken. Heb je geen zin om lemoncurd te maken dan koop je gewoon een potje.
Het zoete van de boterkoek met dat zuurtje van de lemoncurd is een heerlijke combinatie.
Het boterkoek recept is uit een kookschrift van mijn vader en de lemoncurd is van mij.http://images.smulweb.nl/smilies/11.gif
De link naar de Lemoncurd staat bij `Serveertips`
Ingrediënten
- 200 g witte basterdsuiker
- 275 g patentbloem
- 200 g roomboter
- 1 zakje vanille suiker (of 8 gram eigengemaakte)
- 1 ei (waarvan één helft door het deeg gaat, andere helft gebruiken voor bovenkant)
- ½ Tl zout
- Wat gesmolten boter om de vorm mee in te smeren.
- Eventueel nog wat citroenrasp maar niet noodzakelijk.
- 2-3 el lemoncurd (gekocht of zelfgemaakt)
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 3626,25 kcal |
Koolhydraten | 443,65 g |
Eiwitten | 40,86 g |
Vetten | 186,25 g |
Benodigdheden
*Boterkoekvorm van 20- 23 cm. *Deegroller. *Kom voor bloem. *Zeef. *Kwastje om vorm mee in te vetten. *Vork om het ei te klutsen. *Mes *Schaaltjes.Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C – Hete lucht oven 155°C graden.
- Zet alle ingrediënten klaar, weeg af en zeef de bloem met het zout erbij in een grote kom.
- Smelt wat boter (10-20 sec in de magnetron) en vet de vorm in.
- Kluts het ei en verdeel het over twee schaaltjes, (dat voorkomt dat het hele (glibberige ei ineens over je deeg plonst).
- De boter voor de boterkoek moet op kamertemperatuur zijn niet heel zacht maar ook niet keihard.
Bereidingswijze
- Doe de bloem in een kom en snijd de boter met twee messen door de bloem zodat alle boter goed met de bloem is vermengd.
- Voeg helft van het geklutste ei toe en als je hebt/wilt wat citroenrasp.
- Voeg de basterdsuiker toe en kneed het dan met je handen tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in twee helften.
- 1e helft in boterkoekvorm drukken.
- Lemoncurd met een lepel erover verdelen en uitsmeren.
- Leg nu de 2e helft deeg op een met bloem bestoven aanrecht en rol het uit tot het in de vorm past.
- Ik heb dit gedaan om te voorkomen dat ik het lemoncurd `eruit zou persen` als ik het 2e deel van het deeg erop zou drukken.
- Deeg goed aandrukken.
- Trek met de botte kant van een mes een ruitjespatroon erin.
- Bestrijk met de andere helft van het ei en zet in het midden van de oven
Voor ± 20 minuten.
- (Hangt van je oven af, kijk tussendoor of de boterkoek niet te bruin wordt).
Serveertip
- Lekker bij een kopje thee of koffie.
- Link naar Lemoncurd
Lemon-curd-makkelijk-magnetron-recept