Vanille bavarois met mango saus
- Nagerecht
- > 120 min.
heerlijk toetje dat goed van tevoren gemaakt kan worden. Lekker zoete bavarois met een frisse mangosaus
Ingrediënten 6 personen
500 ml halfvolle melk1 vanille stokje
4 eierdooiers
175 gram suiker
9 blaadjes gelatine
500 ml slagroom
1 rijpe mango
scheutje sinasappelsap
(3 passievruchten voor garnering)
(6 lange vingers voor garnering)
Benodigdheden
cakevormVoorbereiding
snij het vanille stokje in de lengte door. Scheid de eierdooiers van het eiwit. (eiwit niet meer nodig)
Bereidingswijze
verwarm de melk (niet koken). Zethet vuur laag en voeg het vanillestokje toe. Laat dit onder regelmatig roeren 15 minuten trekken. Klop de eidooiers intussen los en voeg de suiker hieraan toe. Leg de gelatine 5 minuten te weken in een bakje water. Knijp de gelatine uit. Voeg de melk onder continue roeren toe aan de eieren. voeg de gelatinevelletjes toe. Zet de kom in de gootsteen met ijskoud water. (evt. ijsklontjes toevoegen aan water) Roer het mengsel totdat het is afgekoeld tot onder kamer temperatuur.
Klop in een aparte kom de slagroom op. Wanneer deze lobbig wordt, spatel deze voorzichtig door het mengsel. Giet het geheel in de cakevorm en zet dit in de koeling voor enkele uren.
Snij een halve mango in dunne plakjes en pureer deze (bijv. mbv stamper of in een zeef te leggen en met de ronde kant van de lepel plat te drukken). Voeg aan de mango een scheutje sinasappelsap toe, totdat de saus de gewenste dikte heeft. Proef de saus. Eventueel kan die zoeter worden gemaakt met poedersuiker, of zuurder met een paar druppeltjes citroensap. Tip, maak hem niet te zoet maar lekker fris, omdat de bavarois ook al zoet is. Voor het serveren kun je de bavarois lossnijden langs de randen en storten op een plank/bord en in plakken snijden.
Bron
bavaroisrecept gevonden in een heel oud kookboek.
Serveertip
Maak het bord op met een lange vinger, een halve passievrucht, een stukje mango ingesneden en uitgevouwen en natuurlijk een plak bavarois met wat heerlijke mangosaus.