citroen meringue taart
- Wereld, Banket
- 60-120 min.
- Geplaatst op 01-04-2013
Heerlijke fris-zoete taart, die uitermate geschikt is voor de zomer
Ingrediënten 8 personen
Bodem:225 g bloem
2 el poedersuiker
125 g boter
2,5 el ijskoud water
citroenvulling en meringue:
50 g maïzena
125 ml water
250 ml citroensap (pers dit van verse citroenen voor het lekkerste resultaat)
430 g kristalsuiker
60 g boter
4 eieren, gescheiden
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 560,12 kcal |
Koolhydraten | 83,51 g |
Eiwitten | 6,91 g |
Vetten | 21,35 g |
Benodigdheden
Oven, steelpannetje, bakblik,en het liefst een elektrische mixer.Voorbereiding
Citroenen persen, eieren scheiden.
Bereidingswijze
Bodem
- Doe de bloem, poedersuiker en de boter in een kom en gebruik je handen om het te kneden tot er een soort broodkruimels ontstaan.
- Voeg het water toe en kneed tot er een deeg ontstaat. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van 5 mm en bekleed een taartvorm hiermee. Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
- Bak de bodem met een blinde vulling voor 15 min.
- verwijder de blinde bak vulling en bak de taart nog eens 15 tot 20 minuten.
- laat de bodem afkoelen.
citroenvulling:
– Neem een steelpan en voeg de maïzena, het water, de citroensap en de helft van de suiker toe.
- Klop met een garde gedurende vier minuten boven middelhoog vuur, tot er een dik mengsel ontstaat.
- Roer nog 1 minuutje door en haal de pan van het fornuis. Voeg dan al kloppend de boter en het eigeel toe.
– Giet het mengsel in een kom en zet deze afgedekt in de koelkast tot je de taart "in elkaar zet".
Meringue:
- Klop de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de overige suiker toe terwijl je blijft kloppen. Uiteindelijk moet er een dik en glanzend mengsel ontstaan.
taart samen stellen:
- verwarm de oven voor op 190°C.
- Neem de afgekoelde bodem en stort daar de citroenvulling op.
- Verdeel daarna de meringue erover. Je kunt eventueel mooie pieken maken, dat ziet er na het bakken mooi uit.
Bak de taart voor 5 tot 10 minuten. nu is de merigue nog zacht aan de binnenkant
Bron
libelle
Laatste reacties
Hallo. ik heb het recept verwerkt in het artikel 'films voor foodies' op m'n foodblog www.vertruffelijk.nl Bedankt voor het recept! groet Dagmar/Vertruffelijk
Lekkere taart en goed gelukt op een paar puntje na.De vulling vond ik ietsje te zuur, iedereen vond het lekker, nadat de taart in de oven is geweest voor het kleuren misschien iets minder citroensap? Er is ook iets van vocht uitgekomen, misschien vocht uit de eiwit? Bedankt voor de recept, groeten Amelia