citroen meringue taart
- Wereld, Banket
- 60-120 min.
Heerlijke fris-zoete taart, die uitermate geschikt is voor de zomer
Ingrediënten 8 personen
Bodem:225 g bloem
2 el poedersuiker
125 g boter
2,5 el ijskoud water
citroenvulling en meringue:
50 g maïzena
125 ml water
250 ml citroensap (pers dit van verse citroenen voor het lekkerste resultaat)
430 g kristalsuiker
60 g boter
4 eieren, gescheiden
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 560,12 kcal |
Koolhydraten | 83,51 g |
Eiwitten | 6,91 g |
Vetten | 21,35 g |
Benodigdheden
Oven, steelpannetje, bakblik,en het liefst een elektrische mixer.Voorbereiding
Citroenen persen, eieren scheiden.
Bereidingswijze
Bodem
- Doe de bloem, poedersuiker en de boter in een kom en gebruik je handen om het te kneden tot er een soort broodkruimels ontstaan.
- Voeg het water toe en kneed tot er een deeg ontstaat. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van 5 mm en bekleed een taartvorm hiermee. Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
- Bak de bodem met een blinde vulling voor 15 min.
- verwijder de blinde bak vulling en bak de taart nog eens 15 tot 20 minuten.
- laat de bodem afkoelen.
citroenvulling:
– Neem een steelpan en voeg de maïzena, het water, de citroensap en de helft van de suiker toe.
- Klop met een garde gedurende vier minuten boven middelhoog vuur, tot er een dik mengsel ontstaat.
- Roer nog 1 minuutje door en haal de pan van het fornuis. Voeg dan al kloppend de boter en het eigeel toe.
– Giet het mengsel in een kom en zet deze afgedekt in de koelkast tot je de taart "in elkaar zet".
Meringue:
- Klop de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de overige suiker toe terwijl je blijft kloppen. Uiteindelijk moet er een dik en glanzend mengsel ontstaan.
taart samen stellen:
- verwarm de oven voor op 190°C.
- Neem de afgekoelde bodem en stort daar de citroenvulling op.
- Verdeel daarna de meringue erover. Je kunt eventueel mooie pieken maken, dat ziet er na het bakken mooi uit.
Bak de taart voor 5 tot 10 minuten. nu is de merigue nog zacht aan de binnenkant
Bron
libelle