Andijviestamppot uit de Oven

  • Nederlands,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 01-04-2013

Een Heerlijke andijviestamppot bereid met aardappelpuree, spekjes, gehakt, kaas en hazelnootjes.
Net even die andere draai proberen te geven aan een "normale" stamppot.
Bij mij thuis is dit een veel terug komend gerecht wat ik met veel plezier maak.
Voor iedereen die hem gaat proberen,

Eetsmakelijk!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 400 gram Andijvie (grof gesneden)
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 grote teen knoflook
- 1 stuk verse Grana Padano kaas
- 200 gr gerookte spekjes
- 200 ml melk
- klein handje hazelnootjes
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 850,21 kcal
Koolhydraten 54,63 g
Eiwitten 44,56 g
Vetten 48,66 g
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Kleine kookpan
- Rasp
- Stamper
- Koekenpan
- Ovenschaal
- Oven
- Vijzel

Voorbereiding

- Schil de aardappelen en snij deze in stukken
- Snipper de ui (grof)
- Ovenschaal invetten
- De oven voorverwarmen op 200 gr.

Bereidingswijze

- Kook de aardappelen in een grote pan met ruim water in 20 min gaar.
- Zet een kleine kookpan op het vuur en doe hier de melk in.
Laat deze op een klein vuurtje warm worden.

Ondertussen tijdens het koken van de aardappelen kun je de andere dingen voorbereiden.

- Bak de spekjes in de koekenpan mooi bruin en krokant.
Vang het spekvet op in een schaaltje en leg de gebakken spekreepjes weg op een bordje.

- In dezelfde koekenpan rul je nu het gehakt.
Doe hier het gesnipperde uitje bij.
Maak het gehakt op smaak met de zout / peper en nootmuskaat.
(Eventueel kun je ook een klein scheutje ketjap er doorheen doen).
Als laatste knijp je de teen knoflook uit en voeg je dit toe aan het gehakt.
Bak de knoflook kort mee en haal dan de koekenpan van het vuur.

De aardappelen zijn gaar.

-Giet de aardappelen af en zet de pan terug op een laag vuurtje, stamp nu de aardappelen droog voor ongeveer 2 min.
- Voeg hier het opgevangen spekvet al roerend aan toe. (eventueel / of ter vervanging van een klein klontje boter aan toe voegen)
- Zet het gas uit en voeg nu al roerend rustig de warme melk toe totdat je een mooie puree hebt.

Nu is de puree klaar.

- Stamp de andijvie door de puree.
- Roer/stamp de gebakken spekjes er goed doorheen.
- Als laatste kan nu ook het gehakt worden toegevoegd.
Roer/stamp dit er ook goed doorheen.
- Doe nu de stamppot in de ingevette ovenschaal en strijk hem mooi glad.
- Nu vul je het gehele oppervlak goed op met de Grana Padano kaas, een goede opvulling.
- Crunch de hazelnootjes fijn (niet te fijn) en strooi deze over de kaas heen.

Nu kan het gerecht voor 20 á 25 min de oven in.
(De kaas moet mooi bruin zijn dan is het klaar).

Smakelijk eten! :-)

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten