Mediteraanse lasagne

  • Italiaans, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 27-03-2013
  • Mediteraanse lasagne

    Mediteraanse lasagne

    Mediteraanse lasagne

  • Mediteraanse lasagne

    Mediteraanse lasagne

    Mediteraanse lasagne

Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm.

In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Ook de complete schotel wordt in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven).
De traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Marche, Emilia Romagna en midden-Italië in het algemeen. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagna iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta, die al dan niet in de minestrone gaan. In Toscane bestaat een variant met kastanjemeel: le lasagne bastarde ofwel lasagne matte della Lunigiana. Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar "lasanon" platte deegkoek betekent. Bron: wikipedia.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 1 pak lasagnevellen (vers, of droge variant eerst voorkoken)
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 grote ui
- 2 tenen geperste knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 3 grote rijpe tomaten
- 1 blikje tomatenbpuree
- 2 ons hamplakjes
- 1 zakje geraspte oude kaas
- 1 zakje beschamelsaus (+ half liter melk), of pot kant en klare bechamelsaus of maak hem zelf
- theelepel provencaalse kruiden, peper en zout
- olijfolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal

Voorbereiding

- verwarm de oven voor op 180 graden
- snijd de ui, courgette en aubergine in kleine blokjes
- leg 2 ons voorgesneden ham op elkaar en snijd deze in blokjes
- ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes
- vet de ovenschaal licht in
- bereid de bechamelsaus voor

Bereidingswijze

- bak de courgette, aubergine en ui met knoflook in scheut olijfolie
- als alles beetgaar, tomatenblokjes uit blik, tomatenpuree en provencaalse kruiden met peper en zout erbij en even laten sudderen, tomatenpuree laten ontzuren, vocht zoveel mogelijk laten verdampen
- bedek de ovenschaal met laagje van dit mengsel.
- verspreid hierover en handje hamsnippers en bechamelsaus
- nu bedekken met lasagnevellen
- herhaal dit totdat alle ingredienten op zijn
- bovenste laag bedekken met bechamelsaus, de tomatenplakken en daarover de kaas verstrooien, nog beetje peper uit het molentje eroverheen
- ca. 30 minuten in het midden van de oven en smullen maar
- let op: augergine geeft veel vocht af, dus pas op dat de lasagne niet te "nat" wordt. Zodra uit oven, even 5 minuten laten uitdampen en het gerecht is klaar om op te dienen

Serveertip

frisse salade en mooi glas rode wijn erbij

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten