Salade Niçoise

  • Frans, Salade
  • 30-60 min.
  • Salade Niçoise

    Salade Niçoise

    Salade Niçoise

  • Salade Niçoise

    Salade Niçoise

    Salade Niçoise

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
■12 krielaardappeltjes (zie bereidingstip 1)
■1 paprika, ontpit en in reepjes (rood, groen,…)
■½ komkommer, in dunne plakjes
■16 kerstomaatjes, gehalveerd (zie bereidingstip 2)
■4 eieren, hardgekookt en in vieren gesneden (zie kooktip5)
■200 gr sperziebonen, gebroken
■1 rode ui, in fijne halve ringen gesneden
■200 gr tonijn in olie, uit blik (zie bereidingstip 6)
■100 gr zwarte olijven (liefst Franse en meer bepaald uit Nice)
■8 ansjovis op olie, uitgelekt
■12 basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
■gewone of gemengde zachte sla
DRESSING (zie bereidingstip 3)
■6 el olijfolie, extra vergin
■2 el rodewijn- of balsamicoazijn
■1 tl Dijonmosterd
■1 knoflookteentje, fijngehakt
■versgemalen zwarte peper en zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Twee pannen;
Mengkom;
Garde

Bereidingswijze

•Kook de sperziebonen beetgaar (zonder deksel), giet ze af en laat ze schrikken in ijskoud water, zodat ze hun kleur behouden.
•Kook ondertussen afzonderlijk de krielaardappeltjes in de schil gaar. Giet ze af en laat afkoelen (snijd ze doormidden of in vieren als men gewone aardappelen gebruikt).
•Maak een vinaigrette van de olie, azijn, mosterd, knoflook, peper en zout (desgewenst in een klein flesje met stop).
•Bekleed de sla (zie bereidingstip 4) over aparte borden of over één grote platte schaal
•Verdeel hierover de sperzieboontjes, aardappelen, tomaten, komkommer, ui en paprika`s.
•Leg hier de eieren, olijven, ansjovisfilets en tonijn (welke men heeft laten uitlekken en in grove stukken verdeeld) op. Strooi de basilicum erover
.

Bereidingstips
1.Krielaardappeltjes kunnen vervangen worden door:
■grote aardappelen, in stukken gesneden.
■een baguette (broodje): snij baguette doormidden, schep de salade op de onderste helft van het broodje en dek af met de bovenste helft(een lekker broodje voor de lunch).

2.Geen kerstomaten: neem dan gewone tomaten, gepeld, ontpit en in partjes gesneden.
3.Variatie op dressing: vervang de mosterddressing door een yoghurt-, roomdressing of mayonaise.
4.Variatie op de salade: de salade kan nog aangevuld worden met baby-artisjokken (in blik/glas) en/of gedopte tuinbonen (vers of diepvries).
5.Variatie op de hardgekookt eieren:
■Gekookte eieren naar eigen keuze: heel zacht, zacht, half zacht of hardgekookt.
■Vervang de grote eieren door kwarteleitjes.
■Pocheer de eieren in kokend water: breek een ei in een kopje en giet voorzichtig in het kokend water. Als het eiwit gestold is (+/- 2 minuten) schep je het ei eruit met een schuimspaan en laat uitlekken. Herhaal voor de andere eieren.

6.Men kan de tonijn uit blik vervangen door zalm of sardines uit blik. Of ga voor verse vis: zie menutips.


Menutips

* Salade Niçoise met verse tonijnsteak
Bestrijk de stukken tonijn (250gr en 3 cm dik) met wat olijfolie. Gril of bak ze 1 minuut aan elke kant of tot de tonijn dichtgeschroeid is, maar niet door en door gaar. Laat 5 minuten rusten en snij dan in plakjes.
* Salade Niçoise met verse zalm
Breng 1 glas wijn met 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm en wat zeezout en versgemalen peper in een steelpannetje aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten trekken. Leg 250gr verse zalm in de pan en voeg zoveel heet water toe dat de zalm net onder staat. Breng aan de kook, laat een paar minuten zachtjes koken, neem de pan van het vuur en laat de zalm afgedekt in het pocheervocht afkoelen. Neem de zalm uit de pan en breek voorzichtig in niet al te kleine stukken.

Bron

http://kookrecepten.wordpress.com/2007/08/08/salade-nicoise/

Serveertip

•Schik de borden op tafel en serveer de vinaigrette er apart bij. Lekker met knapperig stokbrood.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Kookmaatjes avatar

Doorsturen

Home Recepten