1 Kg Bloem
75 Gram Gist
7,5 Deciliter Melk
5 Eieren
500 Gram vulling (krenten, rozijnen en appel)
wat zout
Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is.
Roer de gist met een klein gedeelte van de lauwwarme melk slap.
Doe de bloem in een kom en vermeng hier eerst de zout goed doorheen ( de zout mag niet in aanraking komen met de gist).
Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet hierin de eieren, het gist mengsel en nog wat melk toe.
Roer vanuit het midden en voeg langzaam de overgebleven melk toe.
Klop alles tot een glad beslag.
Roer de gewelde krenten, rozijnen en appel door het beslag.
Laat het beslag afgedekt op een lauwwarme plaats rijzen (ca.1 uur).
Maak de olie warm.
Om oliebollen te scheppen maken we gebruik van een ijsschep, dompel het bolle gedeelte van de ijsschep voor het oliebollen scheppen even onder in de warme olie.
Schep met de ijsschep een gedeelte deeg uit de kom en schraap deze langs de wand van de kom zodat je een mooie ronde oliebol krijgt.
Doe de oliebol in de hete olie en bak ze aan beide zeiden bruin en gaar.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan.
ejstenhuis 05-01-2003
Ik wil komend oud en nieuw toch eens proberen zelf oliebollen te bakken en de titel van dit recept klinkt goed.
Zo te lezen moet het beslag wel behoorlijk dik zijn, dat had ik niet gedacht.
En weet iemand het geheim voor een niet te vette bol? Olie flink heet maken o.i.d.?
anita_bh 03-07-2002
precies wat ik zocht!
Bedankt voor het recept.
ANITA