Fries suikerbrood

  • Nederlands, Ontbijt
  • > 120 min.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
* 500 gr bloem
* 25 gr gist of 1 zakje droge
* 1 theel kaneel
* 10 gr zout
* 3 eetl gembersiroop
* 200 ml melk lauwwarm
* olie om te bestrijken
* 200-250 gr kandij of suikerklontjes
* 25 gr boter
* 3-4eetl kristelsuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 rechthoekige bakvorm

Voorbereiding

Doe de bloemin een kom. Wrijf verse gist erboven fijn of strooi droge gist erbij en meng dit dan samen met de kaneel en het zout door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en schen de gembersiroop en de melk erin. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 min staan.

Bereidingswijze

Bestrijk het werkvlak met olie en kneed hierop het deeg 5-10 min tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal en laat het afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Sla op een plank de kandij of suikerklontjes met een hamer kleiner.
Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en druk het deeg erop uit tot een dikke lap. Verdeel de klontjes suiker erover, rol het deeg op en kneed de suiker er goed door.
Vet de bakvorm goed in met boter en strooi er een laagje kristalsuiker op.
Druk het deeg weer uit, nu tot een lap met dezelfde lengte als de vorm, en rol de lap stevig op. Leg de rol in de vorm, dek deze losjes afen laat weer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter en bak het in 25-30 min goudbruin en gaar. Keer het brood direct uit de oven op een plank (bedekt met bakpapier en laat het goed afkoelen

Bron

kook ook brood

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Krientjes avatar
Krientjes

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten