Boeuf Bourgignon

  • Frans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 15-03-2013

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1,5 kg riblappen (best magere runderlappen)
4 middelgrote uien
5 winterpenen
500 gr champignons
6 flinke tenen knoflook
3 eetlepels bloem
1 – 1,5 ltr goede wijn
2 kleine blikjes tomatenpuree
5 laurierblaadjes
1 eetlepel wildfond
2 theelepels peterselie
1 theelepel tijm
1 bouillonblokje
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 C. Riblappen in stukken snijden, in flink boter aanbraden in de braadpan, direct bestrooien met zout, peper en bloem. Onderwijl de uien in ringen snijden en knoflook persen. Vlees uit de braadpan in een schaal of pan bewaren. Uien glazig bakken in de braadpan en de aangekoekte bloem losmaken. Onderwijl de wortels snijden. 2/3 van de knofllook toevoegen in de braadpan. Even later de wortels erbij. Dit enkele minuten laten bakken. Maak een mengseltje van een heel klein beetje water met een eetlepel wildfond, 2 theelepels peterselie, een theelepel tijm en de rest (1/3) van de knoflook. Doe het vlees terug in de braadpan bij de groenten en roer het kruidenmengsel er goed doorheen. Giet de wijn in de pan, zo dat al het vlees onder staat. Breng het geheel aan de kook en roer er ondertussen de tomatenpuree en het bouillonblokje doorheen. Doe vervolgens de laurierblaadjes erbij, en duw deze in het vocht (breek ze niet, want je wil ze tijdens het eten kunnen terugvinden) Wanneer het kookt plaats dan de braadpan met gesloten deksel in het midden van de oven.

Bereidingswijze

Na een uur ga je kijken en roeren. Als het vlees boven het vocht uit komt dan voeg je wat wijn toe tot het net onder staat. Als het te nat blijft dan laat je een tijdje het deksel van de pan. Het is de bedoeling dat het langzaam maar zeker wat indikt. Na zo`n twee uur en een kwartier voeg je de in partjes gesneden champignons toe, roer deze er goed doorheen. Zet de braadpan met gesloten deksel terug in de oven en draai deze terug naar 180 C. Wederom een keer kijken en roeren. Het is de bedoeling dat het prutje nu nog wat dikker wordt. Na drie uur is boeuf klaar, maar desgewenst kun je hem nog een half uur langer laten stoven. Het vlees wordt dan wat zachter, maar je verliest wat aan smaak.

Serveertip

Ik geef bij Boeuf de voorkeur aan een verse, in de schil gekookte, aardappel. Daarnaast een gemengde salade met dressing naar keuze.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten