1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Iraanse keuken
  5. Khoreste Karafs - Perzische bleekselderij stoofschotel

Khoreste Karafs - Perzische bleekselderij stoofschotel

Door: renate999

  • Iraans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 12-03-2013

Ingrediënten 4 personen


1 pond lamsvlees, in blokjes
1 flinke struik bleekselderij, met blaadjes
1 grote ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook gesnipperd of geperst
1 bosje lente-uien, in ringetjes (ook het groen!)
2 bosjes verse munt
1 bosje verse peterselie
3 gedroogde limoentjes
2 grote theelepels advieh (Perzische kruidenmix. Kun je het echt niet vinden, gebruik dan ras el hanout.)
0,5 theelepel kurkuma
5 eetlepels olijfolie
zout en peper


Khoreste Karafs - Perzische bleekselderij stoofschotel
Khoreste Karafs - Perzische bleekselderij stoofschotel
Khoreste Karafs - Perzische bleekselderij stoofschotel
Khoreste Karafs - Perzische bleekselderij stoofschotel

Zo heb je bleekselderij nog nooit gegeten. Sterker nog, zoiets heb je nog nooit geproefd. Door het stoven ontstaat een gerecht met een unieke mengeling van smaken. De selderij wordt zacht en een beetje zoetig. Zeer de moeite waard om te proberen!

De ingredienten zijn bij een goed gesorteerde turkse supermarkt te koop, maar kijk eerst even of er een Perzische winkel in de buurt is voor echte advieh.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit in de waterkoker 0,75 liter water.
Prik met een scherp mesje wat gaatjes in de limoentjes, of plet ze een beetje met het lemmet van een koksmes.

Verhit in een grote braadpan 4 eetlepels olijfolie en bak de ui, knoflook en lente-ui tot de ui glazig is en net bruin begint te worden.
Voeg het vlees toe en bak tot het rondom dichtgeschroeid is. Voeg de kurkuma toe en laat kort bakken.
Doe de limoentjes in de pan, een snuf peper en zout en 0,75 l heet water. Laat het vlees met de deksel op de pan in een uur zachtjes gaar sudderen.
Was ondertussen de kruiden. Hak de peterselie met steel en al grof, haal de muntblaadjes van de steeltjes als die wat dikker zijn en hak ook deze grof. Haal de blaadjes van de selderij en hak grof.
Snijd de bleekselderij in stukken van 5 cm lang. Dikke stukken kun je in de lengte halveren.
Verhit in een koekepan 1 eetlepel olijfolie en bak de stukken bleekselderij kort, tot ze wat feller groen worden.
Als het vlees een uur heeft gesudderd, voeg je de bleekselderij, 2 lepels advieh en de gehakte kruiden bij het vlees. Roer door, voeg zonodig wat water toe (niet te veel, het gerecht moet niet te nat worden!) en laat met de deksel op de pan in 1 tot 1,5 uur gaar worden.
Proef of er nog extra zout of peper bij moet en serveer met rijst.

Serveertip

Je kunt het gerecht eventueel ook maken met rundvlees of gebruik een kilo kipdrumsticks. Kip hoeft minder lang te sudderen, je kunt na 20-30 minuten al de bleekselderij en kruiden toevoegen.
Couscous is ook erg lekker bij dit gerecht.



Aangepast naar een recept van mypersiankitchen.com



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van renate999
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top