Lepinje Zelf Maken
- Balkan, Brood
- 60-120 min.
- Geplaatst op 05-03-2013
Lepinje is een soort van pita broodje, maar dan iets groter en dikker. Deze broodje heeft zijn oorsprong in de Balkan en word met Cevapcici gegeten.
Ingrediënten 4 personen
500 g tarwemeel1 zakje droge gist (7 g)
1 t suiker
200 ml lauwwarme water (of zoveel om een slappe deeg te maken)
1 t zout
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 428,58 kcal |
Koolhydraten | 80,63 g |
Eiwitten | 16,34 g |
Vetten | 2,48 g |
Bereidingswijze
1. Los gist en suiker op in water, laat het tenminste 10 min. staan en roer het vervolgens glad.
2. Zeef bloem op een werktafel en maak met een krabbetje een kuil in het midden.
3. Strooi zout langs rand van bloem.
4. Doen gistoplossing in kuiltje en werk bloem met vingertoppen erdoor van binnen uit naar buiten tot er een gebonden deeg ontstaan.
5. Kneed licht plakkerige deeg voor 8-10 min. tot er een elastische zachte deeg vormt.
6. Bol deeg op en doen in een met bloem bestuift schaal en doen daarover een stuk plastiek.
7. Laat deeg op een warme plaats voor 60 min. rijzen of tot bal deeg dubbel zijn grote gerezen zijn.
8. Doen deeg terug op bloem bestoven werkvlak en kneed voor een paar min. door.
9. Nu verdeel jij het deeg in 4 gelijke delen en bol elk stuk op.
10. Rol elk bolletje uit tot zo 16-18 cm in diameter en 1 cm dik. (dikker als een pitabroodje dus)
11. Doen broodjes op een ingevette bakplaat en laat verder onder plastiek voor 10 min. staan.
12. Bestrijk bovenkant van broodjes met water en maak met achterkant van mes kruiselings parallelle lijnen over de broodjes. Of gebruik een koekrekje om kruiselings patronen te maken.
14. Bak broodjes voor 15-20 min. bij 230*C tot gaar en mooi van kleur.
Bron
Proeven en experimenteren
Serveertip
Kan zowel warm als koud gegeten worden.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties