Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

  • 30-60 min.
  • Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

  • Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

  • Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

  • Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

  • Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

    Menu: Biefstuk rösti met in spek gesudderde boontjes

Het biefstuk rösti menu is een luxe hoofdgerecht gericht op luxe eten zonder overdreven kosten of bereidingstijden. Voor zo`n 15 tot 20 euro zijn 4 mensen van een bijna restaurant waardig diner voorzien.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 4 stukjes biefstuk ( huismerk van AH doet het prima, je kunt altijd voor luxer en duurder gaan). Bij voorkeur gewone biefstuk, kogelbiefstuk, sirloinsteak kan ook.

- Boontjes (liefst vers)
- Röstirondjes (kies een A merk)
- Katerspek, ontbijtspek, zeeuws spek of gerookt spek
- Peperroomsaus of rode wijn pepersaus, zelf neem ik graag een pakje met poeder van maggi, die pepers smaken namelijk kruidiger dan die van de kant en klaar saus in vloeibare vorm.
- Peper (molen)
- Zeezout (molen)
- 1 of 2 teentjes knoflook
- Aluminium folie
- Olijf olie
- Bakboter (bij voorkeur in vaste vorm)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
- 1 of bij voorkeur 2 pannen met opstaande rand voor de biefstuk (max 2 tegelijk in de pan).
- 1 bakpan of braadslede voor de röstirondjes
- 1 Stoofpan voor de in spek gerolde boontjes
- 1 klein steelpannetje voor de saus
- Koksmes
- Klein lepeltje om tijdens het bakken de boter over de biefstuk te blijven scheppen
- Snijplank om biefstuk op te bereiden, knoflook op kapot te slaan en de boontjes in spek te rollen
- houten lepels en spatels

Bereidingswijze

Biefstuk:

Gordon Ramsay heeft een heel goede handleiding voor het bakken van biefstuk (in dit geval een sirloin steak). Hieronder vind je eerst de link naar het instructiefilmpje, en daarna in woorden beschreven hoe je de biefstuk bereid.
http://www.youtube.com/watch?v=MtIiR7DBAqY


Haal voordat je uberhaupt iets met de biefstuk doet de biefstuk uit de koelkast en laat deze 20 minuten rusten op kamertemperatuur. Kruid je biefstuk aan beide kanten met grofgemalen zwarte peper en zeezout. Wees daarmee niet zuinig.

Maak ondertussen een pan warm met olijf olie erin. Pluk een teentje knoflook en sla deze met de muis van uw hand of de zijkant van een koksmes kapot. We gaan eerst de aromas van de knoflook in de olie laten trekken, de knoflook zelf wordt niet geserveerd maar is puur een smaakmaker hij hoeft dus niet per se helemaal gepeld te worden. Je zou naast de knoflook ook nog heel goed verse tijm kunnen toevoegen. Gooi het teentje knoflook met ruim olijf olie de pan in als je de pan opwarmt.
Leg zodra de pan warm is de biefstuk (max 2 tegelijk) in de pan en bak deze 2.5 tot 4 minuten afhankelijk van hoe doorbakken je hem wilt. De pan moet gedurende de hele baktijd van de biefstuk zachtjes sidderen! (geluid maken). Gooi ongeveer 1.5 minuut voor je hem er uit haalt 2 ruime klontjes boter bij de pan in en laat deze smelten. Omdat je knoflook en tijm nog in de pan liggen tijdens het bakken van de biefstuk krijgt het boter snel smaak. Schep met een klein lepeltje constant boter over de biefstuk tijdens de laatste anderhalve minuut. In veel gevallen is het aan te raden de breedste zijkant ook nog even aan te bakken. Als je jouw biefstuk rare wilt is deze na 2.5 minuten bakken per kant klaar. Laat hem 3 minuten rusten op een warm bord voordat je hem op eet.

Wilt u hem medium of doorbakken, bak hem dan iets langer per kant, leg na het bakken de biefstuk voorzichtig op een stuk aluminiumfolie en vouw voorzichtig de folie om uw biefstuk heen. Zelf serveer ik alle medium biefstukken ingewikkeld in aluminiumfolie op een donkere houten plank. Het aluminiumfolie zorgt ervoor dat de biefstuk buiten de pan nog even door gaart zonder de buitenkant te verbranden. Hoe langer de biefstuk in het aluminiumfolie zit, hoe verder hij gaart.

Rösti:
De röstirondjes zijn erg simpel, je kunt ze in de pan klaar maken maar zelf maak ik vaak mijn biefstukken in 2 pannen tegelijk klaar aangezien ik er niet meer dan 2 per pan wil. Je fornuis wordt dan al snel vol dus je kunt de rösti rondjes het best van een beetje zout voorzien en met wat olijf olie in de oven schuiven. Rösti rondjes zijn een erg lekker aardappelgerechtje en doordat ze zo vrij simpel zijn kunt u uw gedachten bij de andere ingrediënten houden.

Boontjes in spek gerold:
Kook de verse boontjes (20 - 30 min), knak of halveer ze niet. Giet af en laat de boontjes afkoelen. Rol nu bundeltjes boontjes in de speklapjes en zet ze in een stoofpan op het vuur. Gebruik ruim olijfolie, laag vuur en laat het geheel 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Vanaf tien minuten tot een kwartier begint er een weldadige geur te ontsnappen uit uw pan.

Sneller en goedkoper? Je zou bonduelle blik boontjes kunnen gebruiken, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Ze zijn helaas wel al gehalveerd.

Saus
De saus is heel simpel volgens de verpakking te bereiden. Gebruik alstublieft een A merk, een pakje knorr pepersaus kost maar 60 cent. Een handgemaakte saus zou ook kunnen, maar de standaard sausjes zijn vaak al erg goed wat dit een prima punt maakt om wat kosten en belangrijker, een heleboel tijd te besparen.


Tips:

- Begin met het koken van je boontjes, doe vervolgens de röstirondjes in de oven, begin pas na het bundelen van de boontjes in spek (als ze dus al sudderen) met de biefstuk. Je zou het poeder van de saus alvast in koud water kunnen klaarzetten en roeren voor je aan de biefstuk begint zodat je de saus alleen nog hoeft op te warmen en verder alle aandacht bij de biefstuk hebt.

- Gebruik ruim boter bij de biefstuk en draai deze maar EEN !!! keer om.

- Laat de biefstuk zo veel mogelijk met rust. Hoe meer je er in knijpt of schuift of er mee draait, hoe minder mals de biefstuk wordt.

- Kies bij voorkeur een biefstuk met een wit vet randje, deze zijn over het algemeen malser. Dit randje kun je mooi dichtschroeien voor je de biefstuk uit de pan haalt.

Serveertip

Indien je rode wijn pepersaus gebruikt, serveer dan een mooie rode wijn. Op de verpakking staat vaak waar een wijn goed bij past, kies een wijn die goed bij rood vlees past.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

MarkPrins avatar
MarkPrins

Doorsturen

Home Recepten