Spinazietaart, snel en niet duur
- Europees, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Met deze taart zet je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel, die goed betaalbaar is en makkelijk te bereiden. De meeste tijd gaat in het bakken zitten.
Ingrediënten 4 personen
8 plakjes hartig taartdeeg300 g verse spinazie
150 g chorizo (geen plakjes)
1 grote ui (of twee kleine)
½ theelepel suiker
2 teentjes knoflook
8 zongedroogde tomaten (of 12 oven gedroogde tomaatjes)
3 eieren
1 zakje aspergesaus of witte saus poeder
2 eetlepels volle melk of room
Sesamzaad
100 g geraspte kaas
1 eetlepel olijfolie
Benodigdheden
Oven; vuurvaste of ovenschaal +/- 20 bij 20 cm
Een grote hapjespan of braadpan
Voorbereiding
Vet de schaal in en bestrooi met een deel van het sesamzaad.
Bekleed de schaal met het deeg
Was de spinazie en laat hem goed uitlekken
Laat de deegplakjes enigszins ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Bereidingswijze
Strooi in de met deeg bekleedde vorm ongeveer 1/3 van de kaas. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet dit voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de schaal weer uit de oven om de intussen voorbereide vulling toe te voegen. Laat de oven op 200 graden staan.
Voor de vulling:
Snijd de chorizo in blokjes. Doe de olie in de hapjespan en voeg de chorizo toe. Laat op een lage temperatuur de chorizo heel licht bakken, zodat het vet uitloopt.
Als de chorizo begint te verkleuren (hij wordt donkerder rood), kunnen wat grovere stukjes ui en fijngehakte knoflook worden toegevoegd. Strooi de suiker erbij en roer af en toe om. Laat op lage temperatuur doorbakken, totdat de ui zacht en zoet is, maar niet bruin.
Beetje voor beetje de gewassen en uitgelekte spinazie erdoor roeren, totdat alle spinazie erin zit en geslonken is. Haal van het vuur.
Roer het sauspoeder met de melk (room) tot een papje zonder klonten. Meng er eventueel nog een beetje vocht uit de pan onder. Klop dit samen met de eieren licht op. Roer dit samen met de stukjes tomaat door het spinaziemengsel.
Vul alles in de met deeg bekleedde schaal. Verdeel de rest van de kaas en het sesamzaad over de taart en zet terug in de oven. Bak bij 190 graden Celsius in 40 minuten bruin en gaar.
Serveertip
De taart vult goed, maar wat komkommer, tomaat of andere frisse groente doet het er goed bij.