Jambalaya
- Amerikaans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Ingrediënten 3 personen
350 gram kippen bouillon150 gram tomaten
2 stuk(s) kippendijen
0,5 stuk(s) rode ui
0,5 stuk(s) rode paprika, brunoise
75 gram chorizo
30 milliliter zonnebloemolie
0,5 eetlepel(s) paprikapoeder
1 theelepel(s) cayennepeper
2 takje(s) oregano, gerist
1 takje(s) tijm, gerist
1 teentje(s) knoflook, geraspt
250 gram rijst
1 stuk(s) blaadje laurier
5 takje(s) peterselie
1 snufje(s) zeezout
200 gram champignons
Bereidingswijze
1. breng de bouillon tegen de kook aan en houd tegen de kook aan.
2. pliseer (ontvel) de tomaten, druk de zaadjes eruit en snijd in brunoise.
3. verwijder het vel van de kip, been uit en snijd in reepjes.
4. snipper de ui, snijd paprika en chorizo in brunoise (kleine blokjes).
5. verwarm de olie in een braadpan en laat warm worden. bak hier heel kort de kip in, haal uit de pan en zet apart.
6. bak de chorizo aan in dezelfde olie en haal uit de pan.
7. bak de ui glazig, voeg zout toe, daarna paprika, daarna paprikapoeder, cayennepeper en knoflook, en meng goed met elkaar.
8. voeg rijst toe en meng goed (pas op dat het niet te droog wordt, voeg anders nog wat olie toe...)
9. voeg de tomaten toe en meng
10. voeg kippenbouillon, laurier, oregano en tijm toe en laat doorgaren.
11. pluk de peterselie en was in ijswater, droog en hak fijn.
12. verwijder de stelen en schil de velletjes van de champignons. Snijd de champignons in plakjes.
13. voeg na 10 minuten de worst toe en meng.
14. speel met de temperatuur, zorg dat de jambalaya niet verbrandt maar wel gaar wordt.
15. voeg na 5 minuten de kip toe en controleer of de jambalaya smeuig genoeg is,
voeg eventueel nog wat bouillon toe.
Breng op smaak met zout en peper en laat garen tot de rijst goed is.
Voeg peterselie en champignons toe.
Bron
Dit is een recept van Robert Kranenborg en Julius Jaspers
Serveertip
16. laat de jambalaya een paar minuten rusten van het vuur af, en serveer.