Ovengedroogde tomaatjes

 • Frans,
 • > 120 min.
 • Geplaatst op 21-02-2013
 • Ovengedroogde tomaatjes

  Ovengedroogde tomaatjes

  Ovengedroogde tomaatjes

 • Ovengedroogde tomaatjes

  Ovengedroogde tomaatjes

  Ovengedroogde tomaatjes

LET OP de oventemperatuur is gewijzigd!!!
lekker voor allerhande gelegenheden en leuk als cadeau

Deel dit recept

Ingrediënten
90 ml olijfolie, plus naar behoefte extra
6 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd met de platte kant van een mes of uw hand
500 g kerstomaatjes
2 theelepels poedersuiker
Enkele takjes tijm of rozemarijn
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
oven, evt. glazen potje met goed sluitend deksel

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Doe de olie en de knoflook in een kleine ovenschaal en laat ze 30 minuten in de oven trekken. Op deze manier ontstaat een heerlijke olie om de tomaatjes in te bakken. ( verwijder dan de knoflook, maar gooi hem niet weg: rooster, zodra de tomaatjes in de oven staan wat knapperig brood, besprenkel dit met olijfolie en eet het met de knoflook, die u uit het velletje kunt drukken. Dit is verrukkelijk).

Bereidingswijze

Halveer de tomaatjes in de breedte in plaats van in de lengte (ze zien er dan op de één of andere manier aantrekkelijker uit). Knijp er dan voorzichtig in om een deel van de pitjes en het sap te verwijderen, zodat ze sneller drogen, en leg ze met de velzijde omlaag in de schaal. Doe de poedersuiker in een fijne zeef en strooi hem over de tomaten; bestrooi ze dan met zout en peper. Verdeel de takjes tijm erover en laat de tomaatjes 2 ½ uur in de oven drogen.

Bron

http://www.smulweb.nl/artikelen/add_artikel.php?artikel_id=193996

Serveertip

Serveer ze warm, of laat ze afkoelen, verwijder de tijm, doe de tomaatjes in een pot en zet ze onder een laagje olijfolie. Ze zijn zo 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Laatste reacties

misseliza avatar
misseliza 04-06-2015

@[KatinkaDekkers] Gaat het jou om de poedersuiker, of om suiker in het algemeen? De poedersuiker kun je vervangen door gewone suiker (1 1/2 theelepel) Je kunt de poedersuiker ook weglaten, maar de smaak wordt dan niet zo rijk. De suiker versterkt de andere smaken. Veel plezier met experimenteren.

KatinkaDekkers avatar
KatinkaDekkers 04-06-2015

is de poedersuiker noodzakelijk?

Miranneke2 avatar
Miranneke2 28-04-2015

Heb dit vorig jaar zomer gemaakt. Erg lekker!

landmeter avatar
landmeter 19-05-2013

leuk en geslaagd uitstekend resultaat

ArualB avatar
ArualB 19-05-2013

Mmmmm, ziet er erg lekker uit. Ik heb hem meegenomen. Dank je wel!

misseliza avatar
misseliza 19-05-2013

@[teetrop]Ik zal het beslist een keertje uitproberen. Dat zou in elk geval energie besparen. Bedankt voor de tip.

teetrop avatar
teetrop 18-05-2013

Heerlijk recept! Toevallig heb ik dit op een soortgelijke manier in een kookboek staan van Nigella en heb ik het gisteren gemaakt. Zij doet het net iets anders waardoor je geen last hebt van droge randjes. Ze verwarmd de oven voor op de hoogste stand, zet dan de tomaatjes erin en doet onmiddelijk de oven uit. Gewoon de hele nacht erin laten staan en je hebt de volgende ochtend heerlijke gedroogde tomaatjes. Lekker met fetakaas bij de borrel.

misseliza avatar
misseliza 04-05-2013

Graag gedaan Petra en veel succes ermee

pwiggers avatar
pwiggers 03-05-2013

Wat een leuk en goed beschreven recept. Dit neem ik graag van je mee naar mijn pagina en ga dit zeker op korte termijn maken. Lijkt me heerlijk. Bedankt voor dit leuke recept. Hartelijke groet, Petra

misseliza avatar
misseliza 02-05-2013

@[BeginnendKeukenprinsesje] Hi, Leuk om te horen dat je met het recept aan de slag bent. Dat van die droge randjes ken ik. Ik heb het soms ook, inderdaad als er minder olie is gebruikt. Maar Daniel Galmiche heeft het ook over gedroogde tomaatjes. Ik houd ervan als ze wat sappiger zijn. Ik haal zelf eigenlijk ook maar zelden het binnenste eruit. En je hebt gelijk, ik laat ook altijd knoflook en kruiden erbij inzitten. De olie is dan later bijna nog lekkerder dan de tomaatjes. En de hoeveelheden, dat komt vanzelf, want je leert met de tijd de verhoudingen goed inschatten bij de verschillende tomaatsoorten en bij de hoeveelheid tomaat en olie die je op dat moment gebruikt. Veel succes met experimenteren en vooral: eet smakelijk.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten