Siu mai

  • Aziatisch, Borrelhapje
  • 30-60 min.

Heerlijk gekruide dumpling met varkensvlees.

Dumplings maak je het makkelijkst van wontonvelletjes. Zoek naar de ronde exemplaren (`gyoza` velletjes). Als je die niet kunt vinden, steek dan met een ring uit gewone wontonvelletjes cirkels van ongeveer 8 cm doorsnee (je kunt ook met een mes langs een glas of schoteltje snijden). Leg pas als je klaar bent met de vulling de velletjes uit op je werkblad. Leg niet teveel velletjes klaar, want het deeg droogt snel uit waardoor het breekbaar wordt. Gebruik één à twee theelepels vulling per velletje.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
100 gram witte kool, in flinterdunne reepjes; 250 gram varkens- of half-om-halfgehakt; 1 sjalotje, fijngesneden; 1 teentje knoflook, geperst; 1 cm gemberwortel, geraspt; 1 theelepel vijfkruidenpoeder; zout; peper; 25 gyoza- of wontonvelletjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
grote stoompan of stoommandjes óf frituurpan met plantaardige frituurolie

Bereidingswijze

Breng in een pan ruim water aan de kook en dompel de kool hierin circa 1 minuut onder, zodat ze slap wordt. Spoel de kool onder koud water in een zeef, laat goed uitlekken en druk er eventueel nog wat vocht uit.
Meng het gehakt met de kool, sjalot, knoflook, gember, vijfkruidenpoeder en zout en peper naar smaak.
Vul en vouw de velletjes zoals hieronder beschreven en stoom de dumplings circa 5 minuten in de stoompan of in het stoommandje boven kokend water of frituur ze in circa 5 minuten goudbruin in olie van 180°C.

Bron

Tip Culinair

Serveertip

Je kunt de dumplings op verschillende manieren dichtvouwen. In alle gevallen geldt dat je de deegrand rondom nat maakt, het deeg over de vulling klapt en het met je vingers goed aandrukt.
Pakketje: leg de vulling in het midden van een deegvelletje en vouw het deeg om de vulling naar elkaar toe zodat een pakketje ontstaat.
Halve maan: leg de vulling iets boven het midden op een rond deegvelletje. Vouw het deeg over de vulling zodat de vorm van een halve maan ontstaat.
Driehoekjes: leg de vulling iets boven het midden op een vierkant deegvelletje. Vouw het deeg over de vulling zodat een driehoekje ontstaat.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

petra_lafeber avatar
petra_lafeber

Doorsturen

Home Recepten