Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Nederlands,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 13-02-2013
  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

  • Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

    Gehaktballen zoals mijn vader ze maakte

Dit is eigenlijk een recept om gehaktballen luchtig te maken.
Geen bijzonder recept dus maar zo maakte mijn vader ze en daarom zet ik dit maar eens op smulweb omdat het heerlijke luchtige ballen zijn.
Ik heb het internet `afgespeurd` kooksites bekeken maar nergens iets dergelijks kunnen ontdekken.
Mijn vader gebruikte zover ik weet geen olijfolie (doe ik wel) maar gewoon boter (of braadboter) ik kan het niet meer vragen helaas, maar dat vermoed ik dus.
Ook waren zijn ballen niet bijzonder gekruid ik weet dat hij grove mosterd en gewoon peper, zout en wat nootmuskaat raspte meer niet.
Uiteraard kan je de ballen geheel naar eigen smaak kruiden want ik wissel ook vaak met kruiden.
Ik maak ze dit keer zoals mijn vader ze maakte en dat is met die `vreemde vulling`.
Geen paneermeel, brood of wat anders maar namelijk met de basis van een roux (zonder vloeistof) toegevoegd aan de vulling.
Ik had 800 gram gehakt,heb je minder pas dan de hoeveelheid bloem/boter voor de vulling aan

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
  • 800 gr halfom gehakt
  • Scheut olijfolie
  • Flinke klont roomboter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • Voor het aanmaken van het gehakt
  • 60 gr bloem
  • 60 gr roomboter
  • 1 ei
  • Flinke el grove mosterd
  • Snufje versgeraspte nootmuskaat
  • Peper & zout naar smaak
  • Bloem voor laagje over gehaktballen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Schaal, Stoofpan.

Voorbereiding

  • Ik braad altijd eerst rundvlees want dat deed mijn vader en mijn oma ook dan krijg je namelijk een hele lekkere jus.
  • In dat braadvet braad ik dan de gehaktballen.
  • Maar uiteraard kan je gewoon op je eigen manier gehaktballen braden zoals je gewend bent. Dus ik hoef hier geen foto`s te plaatsen hoe je eerst rundvlees moet braden.
  • Zet kruiden gehakt enz. klaar.
  • Snipper een ui fijn.

Bereidingswijze

  • Maak de roux, smelt de boter en zodra het gesmolten is (niet bruin laten worden) voeg je in één keer de bloem toe.
  • Blijf roeren voor ± 3-4 minuten want de bloem moet even gaar worden.
  • Doe gehakt in een kom en voeg de ui, kruiden die je wilt gebruiken plus de mosterd toe.
  • Goed kneden.
  • Voeg daarna de wat afgekoelde roux toe en weer goed kneden.
  • Voeg nu het ei toe en weer kneden dus.
  • Verdeel het gehakt zodat je ongeveer dezelfde maat ballen krijgt.
  • Maak je handen nat onder de kraan en rol de ballen
  • Wentel ze even lichtjes door de bloem zodat ze bedekt zijn met een dun laagje.
  • Zet de ballen even voor ongeveer ½ uurtje (of meer) in de koelkast.
  • Doe dan wat olijfolie in de pan en braad de ballen op een zacht vuurtje, voeg en klont roomboter toe (of braad de ballen in het braadvet van het rundvlees)
  • Zet het vuur op een laag pitje en voeg wat water toe.
  • Het hangt van de grootte van de gehaktballen af hoe lang het duurt voordat ze gaar zijn.
  • Maar reken bij deze ballen op ongeveer 40 minuten.

Bron

Mijn vader

Serveertip

  • Ik heb deze ballen geserveerd bij `Hutspot` (stamppot van `Peen en uien` dus) met vrij veel vers gemalen peper want het zoete van de peen vraagt om iets pittigs.
  • De aardappelen en peen voor hutspot kook ik altijd in vleesbouillon.
  • De smaak was super en de ballen waren heerlijk luchtig.

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 06-03-2017

Niks mis met een goede bal (-; Recept meegenomen bedankt weer, Groetjes Dido

Eefje_Drenth avatar
Eefje_Drenth 13-12-2015

Was al een tijdje op zoek naar de perfecte bal en nug gevonden, gisteren gemaakt, erg lekker!

mirjamjose avatar
mirjamjose 15-02-2014

Lijkt me heerlijk ik neem ze mee

conpom avatar
conpom 09-05-2013

Hoi, deze gehaktballen ga ik snel uitproberen! Bedankt voor het recept.....

foekje1 avatar
foekje1 02-05-2013

Reactie voor Petra; ik heb ze al een paar keer gemaakt en ze smaakten super lekker. Groet, Marieke

pwiggers avatar
pwiggers 02-05-2013

Hoi Louise, ik zag net de reactie van Margrit bij je gehaktballen. Ik was dit recept nog niet tegengekomen. Af en toe mis je wat. Maar het lijken me echt lekkere ballen. Ik ga dit zeker een keer uitproberen. Neem je recept dus mee. Bedankt en je hoort ervan natuurlijk! Groetjes, Petra

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 02-05-2013

Louise, ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn werkelijk heeeeeeerlijk.

h_buizer avatar
h_buizer 21-02-2013

Hoi Louise, Wat een apart recept. Dit moet ik beslist eens proberen. Mijn lieve schat is gek op gehaktballen. Enne...hutspot..heeeerlijk! groetjes van Henny

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 18-02-2013

Hoi Louise, ziet er heel lekker uit dit gehaktballetje. Heb ik al heeeeeel lang niet meer gemaakt maar ga het een dezer dagen maken. Bedankt en groetjes, Margrit

seferine avatar
seferine 16-02-2013

Hallo Louise, Deze ballen maakte mijn moeder ook zo en ik bereidt ze dus ook zo!! heerlijk!!!. De hutspot kook ik net zoals jij ook in de runderbouillon, dat heb ik ook van mijn moeder. Ik wilde je dit even laten weten en ook dat ik heel veel recepten van je lekker vindt. Groetjes Seferine

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten