lemper ajam

  • Indonesisch,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 13-02-2013

Rijstrolletjes met kipvulling, om mee te experimenten. Ik vind lemper erg lekker maar heb ze nog nooit zelf gemaakt, dat ga ik nu dus proberen.

Deel dit recept

Ingrediënten
500 gram kleefrijst/ketan putih
50 gram geconcentreerde santen
Vulling:
300 gram kipfilets
3 rode sjalotjes/bawang merah
3 teentjes knoflook/bawang putih
3 kemirinoten
1 theelepel gemalen korianderzaad/ketumbar
1/2e theelepel gemalen komijnzaad/jinten
2 eetlepels plantaardige olie
2 dl dikke kokosmelk/santen asli
zout
1 citroenblad/daun jeruk
bruine basterdsuiker
zout

evt: bananenblad/daun pisang, gewassen en drooggedept
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

• Was de kleefrijst in een zeef, doe hem in een pan en overgiet hem ruim met koud water; laat de rijst zo 15 minuten staan. Giet hem af, doe hem in een pan met liter water en de santen. Breng alles langzaam aan de kook en roer tot de santen is opgelost. Zet het deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur 15 minuten koken. Doe de rijst in de stoompan en stoom hem nog 15 minuten.

• Pocheer de kipfilets in circa 20 minuten gaar in kokend water met zout; laat ze afkoelen en verdeel het vlees met twee vorken in smalle reepjes. Pel de sjalotjes en de knoflook; snijd de sjalotjes in halve ringen en de knoflook fijn. Maak de kemirinoten met de ketumbar en de jinten in een vijzel fijn, voeg de knoflook toe en wrijf alles tot een pasta.

• Verhit een wajan op hoog vuur en doe de olie erin. Draai het vuur iets lager en fruit de sjalotjes 3 minuten, doe de kruidenpasta erbij en fruit alles nog 2 minuten. Voeg de kip, de kokosmelk en de daun jeruk toe. Breng alles aan de kook en laat de kip op laag vuur sudderen tot de kokosmelk is opgenomen. Breng deze vulling op smaak met suiker en zout en laat hem afkoelen.

• Druk de warme rijst op een plank uit tot een 1 cm dikke lap en snijd deze in stukken van 10 x 6 cm. Verdeel de vulling op de rijstlapjes en rol ze vanaf een korte kant op. Druk de zijkanten goed dicht.

• Houd het bananenblad boven een vlam, zodat het soepel wordt en knip het in stukken van 10 x 10 cm; wikkel de rolletjes erin. Leg ze in een stoompan en stoom ze circa 12 minuten.

Bron

http://www.samakita.nl/recepten/lemper-ayam.html

Serveertip

Ik ga niet het bananenblad gebruiken, maar gewoon folie.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten