Tournedos met een verrassende saus

  • Nederlands,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-02-2013
  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

  • Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

    Tournedos met een verrassende saus

Aangezien Valentijn er aan komt wilde ik eens een hartig recept met chocola proberen.
De meeste informatie van een Amerikaanse site geplukt en toen zelf het recept helemaal naar mijn eigen smaak veranderd. Ingrediënten toegevoegd of weggelaten, hoeveelheden veranderd enzovoort. De chocola die toegevoegd is, is weliswaar een heel klein stukje maar dat is juist het geheim van deze heerlijke saus.
Ik kocht een prachtig stukje tournedos bij een slagerij op het Wateringse veld in Den Haag. Enfin, ik ben er blij mee (met de slager en het vlees). Je kunt voor dit gerecht natuurlijk ook een goede biefstuk nemen die is wat minder prijzig.
Dit was zo lekker dat ik het dus graag op smulweb zet om te delen met een ieder die er belangstelling voor heeft.
En Valentijn of niet (ik vier het niet) ik maak dit zeer zeker meer want wij hebben echt zitten smullen. Ik laat dan wel de saus iets minder dik worden dus doe voeg ik de volgende keer iets meer bouillon toe.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
  • 2 tournedos van ± 150 gr per stuk (Ik had één stuk van ruim 300 gram)
  • 1 tl witte peperkorrels.
  • 1 tl zwarte peperkorrels.
  • 1 tl groene peperkorrels.
  • Snufje chilipoeder.
  • 1 el olijfolie. (geen extra vergine, gewone olijfolie geschikt voor bakken)
  • Klontje roomboter. (± 30 gram)
  • 1 grote sjalot. (fijn gesneden)
  • 1 klein teentje knoflook (of neem een ½ grote) geraspt of door de knijper.
  • 60 ml rode port.
  • 1 el balsamico azijn.
  • 60 ml runderbouillon. (zelfgemaakt of van een blokje)
  • 1 tl verse rozemarijnnaaldjes fijngehakt.
  • 10 gr pure chocolade (maar niet te bitter dus van ± 46-50 % cacao)
  • Zout naar smaak.
  • Blauwader kaas. (optioneel)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • Pan waar de tournedos niet te veel ruimte hebben.
  • Vijzel voor de peperkorrels. (of sla er bvb met een zwaar voorwerp op)
  • Aluminiumfolie.
  • Vleestang.

Voorbereiding

  • Voordat je begint.
  • Laat het vlees voor ongeveer ½ uur op kamertemperatuur komen en dep droog.
  • Meet/weeg alles af.
  • Doe de peperkorrels in de vijzel en maak ze niet al te fijn.
  • Rasp knoflook of pers door de knijper.
  • Snijd/hak rozemarijn fijn.
  • Maak de bouillon voor de saus.
  • Bestrijk de tournedos met wat olijfolie.
  • Strooi de peper uit de vijzel op het vlees en druk even goed aan.(nog geen zout toevoegen)

Bereidingswijze

  • Giet de olie in een hete koekenpan en leg het vlees erin.
  • Blijf het vlees met je tang zachtjes over de bodem bewegen, als het een dik stuk vlees is neem dan ook de zijkanten mee.
  • Na ongeveer 1 minuut het vlees draaien.
  • Na een minuut weer draaien en dan het vuur wat lager zetten en een klontje roomboter toevoegen.
  • Nu ligt het aan je smaak 2-3 minuten iedere kant `Rare` (rood van binnen)
  • 4-5 minuten `Medium` en 6-7 minuten `Well done`
  • (En natuurlijk ligt het aan de dikte van je tournedos of biefatuk)
  • Haal ze uit de pan en leg op een bord, bestrooi ze met wat zout naar smaak en dek goed af om ze warm te houden.
  • De saus
  • Doe de sjalot en knoflook, rozemarijn en snufje chilipoeder in dezelfde pan en bak op zacht vuurtje voor ± 1-1½ minuut.
  • Giet de port en balsamico azijn erbij en laat zachtjes pruttelen tot de saus wat dikker wordt (na ± 2-3 minuten).
  • Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt zet je het vuur wat lager voeg je de chocola toe tot het smelt en de saus wat dikker wordt.
  • Serveer de tournedos met wat blauwe kaas erop (als je dat lekker vindt) je kunt het verkruimelen of gewoon een klein stukje bovenop leggen.

Serveertip

  • Ik heb rode aardappels met zoete aardappel (witte zoete aardappel dit keer) en paprika geroosterd in de oven bij geserveerd.
  • De aardappels even voorgekookt.
  • Dit alles met wat fijngesneden verse rozemarijn en een hele (ongepelde) teen knoflook ertussen in ovenschaal gedaan en die naderhand uitgeknepen.
  • Met olijfolie besprenkeld en toen in de oven gezet voor (op 210° C) voor ± 40 minuten.
  • Toen de tijd bijna om was heb ik de tournedos gebraden.
  • Uiteraard kan je dit met allerlei groenten of wat je lekker vindt serveren.

Laatste reacties

Kaorin avatar
Kaorin 19-12-2013

Late reactie maar het was een succes! En de wijn heb ik bij Grapedistrict gehaald, paste er perfect bij: https://www.grapedistrict.nl/chapillon-siendra.html . Ook lekker met aardappelbolletjes of kroketjes uit de diepvries

alidada avatar
alidada 23-10-2013

Misschien heb je hier wat aan Kaorin? http://www.smulweb.nl/artikelen/41551/Welke-wijn-bij-welk-gerecht, Gr. Louise

Kaorin avatar
Kaorin 23-10-2013

Klinkt heerlijk, ben van plan dit vrijdag te maken want ik organiseer een etentje. Heeft er iemand suggesties voor bijpassende wijnen??

jeanne1964 avatar
jeanne1964 25-03-2013

wat hebben wij gisteren heerlijk gesmuld zeg!! mijn man raakte niet uitgepraat over de saus, heerlijk al die smaken. echt een blijver bedankt voor je recept. groetjes jeanne

deonart avatar
deonart 14-02-2013

Deze gerecht gemaakt en dit is een blijver. Vooral de chocolade, port en blauwe kaas geven heel lekkere smaak accenten aan het geheel en de knapperig geroosterd aardappel en paprika vormt een lekkere contrast met de zacht en romige biefstuk en saus. Jij heb ook gelijk de chocolade was precies genoeg en niet overheersend. Als jij niet wist er zat chocolade in, kon jij de chocolade niet herkenbaar proeven, maar zou je jou afvragen wat de saus zo lekker maakt. Goed gedaan hoor Louise! Op naar de volgende experiment :) Groetjes Deon

elsholman1 avatar
elsholman1 13-02-2013

Het ziet er weer heerlijk uit Louise, tja toch dat TOPKOKKIE he, ik hem hem meegenomen, bedankt Gr. Els

lunafairy avatar
lunafairy 11-02-2013

Dit ziet er heel erg lekker uit. Jammer dat ik vandaag een late dienst heb maar ik ga dit recept zeker snel uitproberen. Bedankt Louise! Groetjes, Jet

deonart avatar
deonart 11-02-2013

mooie foto`s, duidelijke omschrijving.. mijn laatste Hooglander biefstukken zullen eraan moeten geloven, het word Valentijnsdag!

alidada avatar
alidada 10-02-2013

Het is helemaal niet bewerkelijk hoor Alex. Eerst de geroosterde groenten (desnoods met paddenstoelen maar die had ik niet in huis) in de oven. En het vlees is zo klaar en de saus ook. Echt minuten werk! Groetjes, Louise

Fressnapf avatar
Fressnapf 10-02-2013

Ziet er erg smakelijk uit Louise, wel even bewerkelijk. Als het smaakt zoals ik denk dan kun je deze zo doorschuiven een sterrenrestaurant in. Beetje paddenstoeltjes bij de geroosterde groenten komt de smaak alleen maar ten goede in combi met juist dit vlees. Grt. Alex.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten