De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal
- Indonesisch,
- 20-30 min.
- Geplaatst op 09-02-2013
Het is en blijft uitdagend om te experimenteren met ballen en om die smaken in de gehaktballen kloppend te krijgen. Net als Deon krijg ik er geen genoeg van. Ik kon het niet laten om weer eventjes te experimenteren, maar deze bal is wel mijn toppertje hoor. Wat een smaken. Ik moet toch een beetje oppassen want eet ze achter elkaar op en heb er bovendien een heerlijke saus bijgemaakt van kruiden en soja als basis. Dus als je van exclusieve ballen houd probeer deze dan eens. Ze smaken iets hartig/zoet dus typerend voor de Indonesische keuken. Wil je iets meer pit ruil dan de ketjap manis voor ketjap asin.
Ingrediënten 4 personen
500 gr HOH gehakt5 el paneermeel
2 uien (fijn)
1 sjalot (fijn)
½ el kerriepoeder
1 ½ t zeezout
1 t zwarte peper
1 t five spices poeder
1 t laos
1 t djinten
1 t djahé
2 el ketjap manis
1 el pittige mosterd
2 eieren
2 ½ el vers gesnipperde peterselie
Roomboter
1 el olijfolie
Klein beetje citroensap van ¼ citroen
Benodigdheden
schaal, koekenpanBereidingswijze
Doe het gehakt in een grote kom, doe de ui, de sjalot. Het paneermeel (in lagen) erbij en alle kruiden. Voeg in twee etappes de eieren toe (zo wordt de bal lekker mals), doe de ketjap erbij. Kneedt dit mengsel nu heel goed en gelijkmatig door elkaar. Laat heel even opstijven in de koelkast en draai er dan 4 gelijkmatige ballen van van ~ 125 gr. per stuk. Doe boter en olijfolie (tegen het spatten) in een koekenpan en braad de ballen rondom mooi aan. Schroei ze goed dicht want zo blijven de smaken in je ballen optimaal behouden. Als je daarmee klaar bent voeg dan één koffiebeker water toe en nog een scheut sojasaus. Laat dit inkoken en zo kunnen je ballen lekker smoren totdat ze gaar zijn. Daarna pak je er eentje, snij hem in stukken, beetje saus erover en heerlijk snacken of smullen maar !
Serveertip
Lekker met andijviestamppot, hutspot, paksoi, chinese kool, witte kool of spitskool. Helemaal heerlijk als snack zo uit het vuistje of op brood, bij een frietje en/of een portie bami/nasi Ook lekker met wat atjar tjampoer.
Laatste reacties
Meegenomen, dank je wel!
@Alex, ga ze morgen proberen en laat het je weten.
Ik ben blij dat jij zo graag experimenteert en ik jouw recepten zomaar kan overnemen. Bedankt.
ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt HEEEEERlijk waren ze bij de Rode kool
Bedankt voor je reactie. Ik heb alles in huis en ga ze zo maken voor bij de stamppot andijvie.
@Happydeez nee hoor. Kan allemaal prima. Juist de bedoeling is om het én goed te binden én om die ballen mals te houden. Niemand vind een droge bal gehakt lekker, toch?
Ik ben op zoek naar een recept voor een lekkere gehaktbal. Jouw recept spreekt mij wel aan. Alleen die 2 eieren? Is dat niet wat veel? Wordt het dan niet te nat?
Vanavond gegeten met Andijviestamppot, echt gesmuld!
ik heb het gemaakt nu precies volgens jouw recept, met ketjap manis, de volgende keer zal ik asin nemen. Normaal gebruik ik alleen verse kruiden (heb een la vol in de vriezer) dan heeft het nog wat meer smaak. Maar het was erg lekker! Bij een stampotje van in kerrie roergebakte witte kool gedaan, hier is alleen witte en groene kool te krijgen. Groetjes!
Hallo, lekker hoor! Ik maak de ballen ook wel eens (ongeveer) zo, en doe er dan wat pindakaas bij. Ook lekker! Groetjes Debby