1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

Door: Fressnapf

  • Indonesisch,
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 09-02-2013

Ingrediënten 4 personen


500 gr HOH gehakt
5 el paneermeel
2 uien (fijn)
1 sjalot (fijn)
½ el kerriepoeder
1 ½ t zeezout
1 t zwarte peper
1 t five spices poeder
1 t laos
1 t djinten
1 t djahé
2 el ketjap manis
1 el pittige mosterd
2 eieren
2 ½ el vers gesnipperde peterselie
Roomboter
1 el olijfolie
Klein beetje citroensap van ¼ citroen


Verder heb je nodig


Schaal, koekenpan

Ballen

rondom bruin braden en dicht schroeien

rondom bruin braden en dicht schroeien
Heerlijk snacken

beetje saus erover

beetje saus erover
Ballen

na gedraaid te zijn in de pan

na gedraaid te zijn in de pan
gehakt in de schaal

flink kneden met alles door elkaar gelijkmatig verdeeld

flink kneden met alles door elkaar gelijkmatig verdeeld
De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal
De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

Het is en blijft uitdagend om te experimenteren met ballen en om die smaken in de gehaktballen kloppend te krijgen. Net als Deon krijg ik er geen genoeg van. Ik kon het niet laten om weer eventjes te experimenteren, maar deze bal is wel mijn toppertje hoor. Wat een smaken. Ik moet toch een beetje oppassen want eet ze achter elkaar op en heb er bovendien een heerlijke saus bijgemaakt van kruiden en soja als basis. Dus als je van exclusieve ballen houd probeer deze dan eens. Ze smaken iets hartig/zoet dus typerend voor de Indonesische keuken. Wil je iets meer pit ruil dan de ketjap manis voor ketjap asin.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe het gehakt in een grote kom, doe de ui, de sjalot. Het paneermeel (in lagen) erbij en alle kruiden. Voeg in twee etappes de eieren toe (zo wordt de bal lekker mals), doe de ketjap erbij. Kneedt dit mengsel nu heel goed en gelijkmatig door elkaar. Laat heel even opstijven in de koelkast en draai er dan 4 gelijkmatige ballen van van ~ 125 gr. per stuk. Doe boter en olijfolie (tegen het spatten) in een koekenpan en braad de ballen rondom mooi aan. Schroei ze goed dicht want zo blijven de smaken in je ballen optimaal behouden. Als je daarmee klaar bent voeg dan één koffiebeker water toe en nog een scheut sojasaus. Laat dit inkoken en zo kunnen je ballen lekker smoren totdat ze gaar zijn. Daarna pak je er eentje, snij hem in stukken, beetje saus erover en heerlijk snacken of smullen maar !

Serveertip

Lekker met andijviestamppot, hutspot, paksoi, chinese kool, witte kool of spitskool. Helemaal heerlijk als snack zo uit het vuistje of op brood, bij een frietje en/of een portie bami/nasi Ook lekker met wat atjar tjampoer.



Reacties (15)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top