De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

  • Indonesisch,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 09-02-2013
  • De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

  • De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

  • De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

  • De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

  • De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

    De allerlekkerste Aziatische Top gehaktbal

Het is en blijft uitdagend om te experimenteren met ballen en om die smaken in de gehaktballen kloppend te krijgen. Net als Deon krijg ik er geen genoeg van. Ik kon het niet laten om weer eventjes te experimenteren, maar deze bal is wel mijn toppertje hoor. Wat een smaken. Ik moet toch een beetje oppassen want eet ze achter elkaar op en heb er bovendien een heerlijke saus bijgemaakt van kruiden en soja als basis. Dus als je van exclusieve ballen houd probeer deze dan eens. Ze smaken iets hartig/zoet dus typerend voor de Indonesische keuken. Wil je iets meer pit ruil dan de ketjap manis voor ketjap asin.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gr HOH gehakt
5 el paneermeel
2 uien (fijn)
1 sjalot (fijn)
½ el kerriepoeder
1 ½ t zeezout
1 t zwarte peper
1 t five spices poeder
1 t laos
1 t djinten
1 t djahé
2 el ketjap manis
1 el pittige mosterd
2 eieren
2 ½ el vers gesnipperde peterselie
Roomboter
1 el olijfolie
Klein beetje citroensap van ¼ citroen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
schaal, koekenpan

Bereidingswijze

Doe het gehakt in een grote kom, doe de ui, de sjalot. Het paneermeel (in lagen) erbij en alle kruiden. Voeg in twee etappes de eieren toe (zo wordt de bal lekker mals), doe de ketjap erbij. Kneedt dit mengsel nu heel goed en gelijkmatig door elkaar. Laat heel even opstijven in de koelkast en draai er dan 4 gelijkmatige ballen van van ~ 125 gr. per stuk. Doe boter en olijfolie (tegen het spatten) in een koekenpan en braad de ballen rondom mooi aan. Schroei ze goed dicht want zo blijven de smaken in je ballen optimaal behouden. Als je daarmee klaar bent voeg dan één koffiebeker water toe en nog een scheut sojasaus. Laat dit inkoken en zo kunnen je ballen lekker smoren totdat ze gaar zijn. Daarna pak je er eentje, snij hem in stukken, beetje saus erover en heerlijk snacken of smullen maar !

Serveertip

Lekker met andijviestamppot, hutspot, paksoi, chinese kool, witte kool of spitskool. Helemaal heerlijk als snack zo uit het vuistje of op brood, bij een frietje en/of een portie bami/nasi Ook lekker met wat atjar tjampoer.

Laatste reacties

ArualB avatar
ArualB 13-04-2016

Meegenomen, dank je wel!

ger1958 avatar
ger1958 13-04-2016

@Alex, ga ze morgen proberen en laat het je weten.

poebeerr avatar
poebeerr 08-04-2016

Ik ben blij dat jij zo graag experimenteert en ik jouw recepten zomaar kan overnemen. Bedankt.

edwin_freederiks avatar
edwin_freederiks 30-03-2015

ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt HEEEEERlijk waren ze bij de Rode kool

HappyDeez avatar
HappyDeez 15-01-2014

Bedankt voor je reactie. Ik heb alles in huis en ga ze zo maken voor bij de stamppot andijvie.

Fressnapf avatar
Fressnapf 09-01-2014

@Happydeez nee hoor. Kan allemaal prima. Juist de bedoeling is om het én goed te binden én om die ballen mals te houden. Niemand vind een droge bal gehakt lekker, toch?

HappyDeez avatar
HappyDeez 09-01-2014

Ik ben op zoek naar een recept voor een lekkere gehaktbal. Jouw recept spreekt mij wel aan. Alleen die 2 eieren? Is dat niet wat veel? Wordt het dan niet te nat?

hyacintje avatar
hyacintje 26-02-2013

Vanavond gegeten met Andijviestamppot, echt gesmuld!

Purrie avatar
Purrie 23-02-2013

ik heb het gemaakt nu precies volgens jouw recept, met ketjap manis, de volgende keer zal ik asin nemen. Normaal gebruik ik alleen verse kruiden (heb een la vol in de vriezer) dan heeft het nog wat meer smaak. Maar het was erg lekker! Bij een stampotje van in kerrie roergebakte witte kool gedaan, hier is alleen witte en groene kool te krijgen. Groetjes!

rebbeldebbel avatar
rebbeldebbel 11-02-2013

Hallo, lekker hoor! Ik maak de ballen ook wel eens (ongeveer) zo, en doe er dan wat pindakaas bij. Ook lekker! Groetjes Debby

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten