Boerenkoolstamppot met zure garnalen van De Wilde Keuken

  • Nederlands, Streekgerecht
  • 30-60 min.
  • Boerenkoolstamppot met zure garnalen van De Wilde Keuken

    Boerenkoolstamppot met zure garnalen van De Wilde Keuken

    Boerenkoolstamppot met zure garnalen van De Wilde Keuken

Het summum van lekker, volgens de watertandende visser in het programma De Wilde Keuken. `Culinair`, viel Wouter Klootwijk hem bij. Mijn interesse was gewekt. Dat moest gemaakt worden, ook al had de term `zure garnalen` wel iets aparts, een typische combi. Maar bij nader inzien helemaal nog niet zo`n gek idee. Een rolmops is niets anders dan een haring in zuur. En bij de stamppot eet ik graag een flinke lepel piccalilly. Tip van de visser: `Niet te zuinig met de garnalen!`

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
ingrediënten voor 2 personen
- Voor de zure garnalen:
- 1 schone, lege jampot
- 250 g Hollandse gekookte garnalen
- azijn (ik gebruikte dragonazijn, puur omdat me dat lekker leek, maar het kan met de meest eenvoudige azijn die er is)

- Voor de gehaktballen:
- 200 g rundergehakt
- 1 oude boterham, zonder korst, fijngesneden
- 1 el mosterd
- 1 eierdooier
- zout
- peper

- Voor de jus:
- 25 g boter
- 500 ml runderbouilon
- 1 el bloem

- Voor de boerenkool:
- 400 g kruimige aardappels, geschild en in blokjes gesneden
- 250 g gesneden boerenkool
- 1 el crème fraîche
- zout

Doe de garnaaltjes, op 1 eetlepel na, in de pot. Giet zoveel azijn in het potje, dat je schaaldieren onder staan.

Sluit de pot en begin met het gehakt. Meng alle ingrediënten voor de ballen met de rest van de roze rakkers en draai er drie exemplaren van. Zorg dat ze geen scheurtjes hebben.
Verhit de boter voor de jus in een braad- of koekenpan. Bak hier de gehaktballen rondom in bruin, maar nog niet gaar. Giet de bouillon bij de ballen en sluit de pan met een deksel.

Voor de stamppot zet je een grote pan op het fornuis. Doe de aardappel in de pan, overgiet ze met water en leg er de groente op. Zodra het water kookt, zet je vuur zachter. Doe de deksel op de pan en laat 20 minuten zacht koken. Draai ondertussen regelmatig de ballen om.
Giet piepers en kool af, maar laat een heel klein beetje kookvocht in de pan zitten zodat je stamp wat smeuiig blijft. Corrigeer met zout en roer er de room door. Doe de deksel weer op de pan.
Vis de ballen uit hun vocht en houd ze warm (leg ze in de pan met stamppot!). Nu koken we de bouillon, die versterkt is door het gehakt en de garnalen, in, tot ongeveer de helft. Doe de bloem in een kommetje, giet er wat ingekookte bouillon bij en roer tot een glad papje. Roer dit door de rest van de bouillon en je hebt een ietwat gebonden jus.
Verdeel stamppot en ballen over de borden en zet de jus en pot met zure garnalen op tafel, zodat iedereen zich zelf kan bedienen.
Boodschappen bestellen

Bron

http://www.marchedupre.com/kookboek/boerenkoolstamppot-met-zure-garnalen-van-de-wilde-keuken

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

alma3 avatar
alma3

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten