Pompoensoep met Bruine Boter

  • Internationaal, Soep
  • 60-120 min.
  • Pompoensoep met Bruine Boter

    Pompoensoep met Bruine Boter

    Pompoensoep met Bruine Boter

  • Pompoensoep met Bruine Boter

    Pompoensoep met Bruine Boter

    Pompoensoep met Bruine Boter

Een heerlijk romige en toch pittige soep

Deel dit recept

Ingrediënten 7 personen
1 middelgrote pompoen (ca. 1 ½ kg)
2 theelepels ongezouten boter
2 eetlepels bruine suiker
Zeezout

Voor de bruine boter:
250 g ongezouten boter in blokjes
400 ml kippenbouillon
Snufje cayennepeper
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat
Snufje piment
Scheutje witte wijnazijn
Scheutje vers geperst citroensap
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

oven, blender

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 190 graden Celsius (gasovenstand 5)

Bereidingswijze

Snijd de pompoen doormidden en haal de pitjes en draden eruit.
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg de gehalveerde pompoen erop, met de snijvlakken omhoog. Doe in elke pompoenhelft een theelepel boter, een eetlepel bruine suiker en een snufje zout. Rooster de pompoen totdat hij volledig zacht is; dit duurt circa een uur. De bovenkant van de pompoenhelften moet mooi bruin zijn. Als ze dreigen aan te branden, dek ze dan af met aluminiumfolie. Haal de gare pompoen uit de oven en laat afkoelen.
Maak intussen de bruine boter. Smelt de blokjes boter in een steelpan op matig vuur. Wacht totdat de boter begint te schuimen. Als het schuim vervolgens wegtrekt, en de boter een hazelnootbruine kleur heeft gekregen, neem je de pan direct van het vuur. Schenk de boter door een zeef in een kom en laat afkoelen.
Schraap voor de soep het vruchtvlees uit de pompoenschillen en pureer het met de bouillon in de blender. Voeg de bruine boter toe en laat de blender weer draaien tot de soep mooi homogeen is. Voeg de specerijen, een scheutje azijn en citroensap en een snuf zout toe en laat de machine nog even draaien.
Schenk de soep in een middelgrote steelpan. Breng de soep zo nodig nog verder op smaak en verwarm hem nog heel eventjes, tot hij precies goed is om te eten. Laat hem echter niet meer koken, want dan gaat het effect van de bruine boter verloren.

Bron

http://www.smulweb.nl/artikelen/193704/Kookboekrecensie-het-handboek-voor-de-superfoodie

Serveertip

Dit is een vullende soep, dus serveer hem in kleine porties.
Ik heb wel geëxperimenteerd en ben tot de conclusie gekomen dat 1/3 tot ½ van de hoeveelheid boter ook voldoet. Dan is de soep nog steeds geweldig lekker en zo machtig, dat je hem in kleine porties moet serveren. Aangezien hij niet echt heet mag worden serveer ik hem in glazen met dessertlepels. Staat leuk, eet prettig. Ik strooi er de laatste tijd vaak wat milde paprikapoeder op. Dat ziet leuk uit en geeft nog even een smaak-kick.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

misseliza avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten