Erwtensoep

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 05-02-2013

1e dag Erwten wellen en bouillon maken.
2e dag deze bouillon zeven en alle botten uit het vlees halen.
De lege bouillon vullen met de gisteren gewelde erwten.
Als de erwten soep worden langzaam gaan kruiden. Daarna het vlees en de andere groenten er bij en afmaken met chili, zout en peper.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
500 gr. Hele erwten
1000 gr. Split erwten
5,5 liter water, er kookt bijna een halve liter water weg.
4 bovenbeenschijven – varken
700 gr. Karbonade
400 gr. Speklappen
2 pakken erwtensoepgroenten – voorgesneden
4 eetlepels peterselie – bolle
1 eetlepel italiaansekruiden
1 afgestreken eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel oregano
1 dessertlepel dille
1 dessertlepel tijm
4 eetlepels chilisaus
4 grote magiebouillonblokken
2 eetlepels sojasaus
3 grote laulierbladen
Zout en peper naar smaak.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een stalen vergiet om de bouillon en het vlees door te gieten. Een grote (5 ltr) soeppan en even grote pollepel

Voorbereiding

Een dag tevoren je erwten wellen en een Bouillon maken.
Dit geeft meer smaak nadehand als de soep klaar is.

Bereidingswijze

!e dag, dan laat je de erwten weken en maak je 5 liter bouillon met al het vlees dat je heb.
Daar doe je je laurierbladen, maggieblokken, peterselie, italiaansekruiden en oregano bij.
Zodra het vlees goed gaar is en van het bod valt, ga je zeven en doe je de bouillon terug in de pan en breng je hem weer langzaam aan de kook met alle erwten. Blijf wel roeren, want hij zit zo vast aan de bodem.
Zodra het op een soep gaat lijken doe je de andere kruiden er bij. Dus de Knoflookpoeder, Dille, Tijm. De chilisaus kan nu ook maar, let op de smaak. Dit geld ook voor de sojasaus.
Als de smaak goed is is doe je de overige groenten erbij en als alle smaken goed zijn vermenkt maak je het af met peper en zout.
Als de maaltijdsoep klaar is zet je hem weg om af te koelen en daarna, na een nacht in de vriezer, is hij redelijk dik maar wel zo lekker.
Mocht je hem te dik vinden, maak dan de andere dag een bouillonnetje en doe die er door heen. Dan verliest hij geen smaak en wordt wel dunner.

Serveertip

Een stukje stokbrood of roggenbrood met spek is hier lekker bij.

Laatste reacties

MaryenPaul avatar
MaryenPaul 28-12-2013

Swampie1 en Delarosa, toch komen er elk jaar een 10 tal mensen vragen om deze soep, ik verzeker je dat het fijn proevers zijn. dus niet zo mauwen. Misschien is het meer, wat de boer niet kent, dat eet hij niet.

Delarosa avatar
Delarosa 28-11-2013

Ik sluit me bij jou aan Swampie! Bahbah, wat is dit voor raar recept?

swampie1 avatar
swampie1 28-11-2013

getverderrie,chilisaus???de rest van de ingredienten is ook niet echt dat je zegt wat lekker

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten