Echt lekker!
500 gram kruimig kokende aardappelen
500 gram gekookte rode bietje
zout, peper
1 goudreinet
2 middelgrote uien
150 gram spekreepjes 0f meer naar smaak
3 gezoete gemberbolletjes (zonder sap!)
100 gram roomkaas
flinke eetlepel mosterd
1 eetlepel (wijn)azijn
1/2 eetlepel honing of 2 theelepels suiker
(eventueel wat veldsla)
Aardappelstamper
koekenpan
pan
rasp
Heerlijk stamppotje van rode bietjes met appel, gebakken uien, spekreepjes, gemberbolletjes, roomkaas en mosterd.
Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in stukken.
Snij de gember fijn.
Pel en snipper de uien.
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Voeg de laatste 10 minuten de appelstukjes toe. Giet het vocht af en laat de aardappelen nog even droog stomen. Stamp de aardappelen met de roomkaas fijn.
Voeg de geraspte bietjes, gebakken uien, gember, azijn, mosterd en honing of suiker toe. Roer alles goed door elkaar. Maak op smaak met peper en zout.
Rasp de bietjes grof.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig en bruin. Haal ze uit de pan en bak in het overgebleven vet de uisnippers lichtbruin.
Ook voor de kleur heb ik - nadat de stamppot klaar was - er nog wat gesneden veldsla door gedaan.
Lekker met een stukje rundvlees, speklapje, karbonade of gehaktbal.