Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

  • Banket
  • 30-60 min.
  • Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

  • Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

  • Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

  • Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

    Lactosevrije Banaan Chocolade cupcakes

Voor iedereen die lactosevrij en/of koemelkvrij wil smullen. Niet schrikken van het rare ingrediënt avocado, want je proeft er niets van!
De topping, waar de avocado in zit, is ook héél geschikt om te gebruiken als topping of vulling voor een biscuittaart; bereid dan een dubbele portie. Maak hem zo stevig als je zelf wilt door meer of minder kokosvet toe te voegen.

Deel dit recept

Ingrediënten
200 gr suiker
125 gr bloem
38 gr cacaopoeder
3/4 tl bakpoeder
3/4 tl baking soda (toko)
1/4 tl zout
1 groot ei
60 ml rijstmelk *
3/4 tl vanille essence of merg van 1 vanillestokje
60 ml maïsolie (event. zonnebloemolie)
100 gram rijpe banaan, fijngeprakt met een spriets citroensap

voor de topping

35 gram cacaopoeder
40 gram ontpitte gedroogde dadels ( ongeveer 4 stuks)**
60-80 gram poedersuiker
80 gram avocado
100 gram rijpe banaan, fijngeprakt met een beetje citroensap
kokosvet/cocoscream, zonder kokosgeur of smaak), circa 50 gram***
citroensap naar smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Zie foto`s, deze hulpmiddelen zijn niet persé nodig, maar wel handig; maatschepjes, beslagkom met schenktuit, silicone muffinvormen.
Wel nodig 12 of 24 papieren cakevormpjes en een spuitzak.

Voorbereiding

Oven op 180C. verhitten.
Papierenvormpjes (twee in elkaar, tegen het uitzakken) op bakplaat klaar zetten of één exemplaar in iedere muffinholte duwen.
In mengkom suiker, cacaopoeder, zout, bakpoeder, soda en bloem door elkaar roeren.
In andere kom (met schenktuit) geprakte banaan, rijstmelk, vanille, ei en olie vermengen. *Rijstmelk is te koop in goed gesorteerde supermarkten en/of reformwinkels. Als je geen bezwaren hebt tegen sojamelk kan je dat ook gebruiken. ( MinusL is lactosearm, niet lactosevrij!)

Bereidingswijze

Roer 120 ml warm water door het cacao/bloem mengsel. Giet het dan over naar de kom met het banaanmengsel, roer alles goed door elkaar met een garde en klop het ietsje op. Schenk het beslag vervolgens uit in de cakevormpjes.
Schuif de cakejes op de een na onderste richel in de oven. De baktijd bedraagt 20- 25 minuten. Ik keer de bakplaat/het rooster na ca. 18 minuten om en bak de cakejes dan verder af.

Laat de cakejes op een rooster afkoelen (siliconevormen na ca. 10 min. verwijderen)

Als de cakejes in de oven staan begin je met de topping.

**Dadels- de lekkerste, smeuïgste vind je naar mijn mening in de Turkse of Marokkaanse winkels.
***Cocoscream- vind je in de reformwinkel. De geur en smaakloze variant is wat duurder, maar door die neutrale smaak uitermate geschikt om mee te werken in allerlei recepten. Zorg dat de cream op kamertemperatuur is. Ik gebruik de cream in dit recept om de topping te verstevigen, zodat je hem mooi op kunt spuiten en de boel daarna niet inzakt.

Doe 60 gram poedersuiker samen met de avocado, de banaan, een spriets citroensap, de cacaopoeder en de cocoscream in de keukenmachine/foodprocessor en maal dit tot een gladde pasta. Proef en bepaal of je de topping nog iets zoeter wil maken (meer suiker erbij) of iets frisser (meer citroensap erbij). Bedenk dat de smaak sowieso iets frisser wordt als de topping gekoeld is. Doe de pasta over in een spuitzak en leg in de koelkast om op te stijven.
Spuit de topping op de cakejes als deze volledig zijn afgekoeld.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jokevd1 avatar
jokevd1

Doorsturen

Home Recepten