STOOFVLEES RECEPT BELGISCHE CHEF-KOK PETER GOOSSENS
- Belgisch,
- > 120 min.
Dit is het meest verrukkelijke recept voor stoofvlees dat ik tot nu toe geproeft heb.
De dikke rib wordt boterzacht door het lange stoven in de zelfgemaakte runderfond en het bier.
Dit recept is afkomstig van de Belgische chef-kok Peter Goossens en kookte hij in zijn tv programma `Meesterlijke Klassiekers`.
Het smaakt inderdaad Meesterlijk!
Wij hebben alleen de varkenswangen vervangen door dikke rib.
Peter serveert zijn stoofvlees met zelfgemaakte frieten en wat tuinkers en zo deden wij het ook.
Ingrediënten 6 personen
2 kg dikke rib of varkenswangen150 gram ongezouten boter
2 el olijfolie
2 fijngesneden uien
2 el bloem
2 teentjes geplette knoflook
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
1 dikke sneetjes witbrood
2 el scherpe mosterd
1 flesje donker Trappistenbier
400 ml bruine fond (pot of zelfgemaakt*)
peper en zout
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 314,36 kcal |
Koolhydraten | 12,86 g |
Eiwitten | 3,45 g |
Vetten | 24,92 g |
Voorbereiding
*Wanneer je, net als wij, zelf de fond gaat maken houdt er dan rekening mee dat deze na het maken een nacht in de koelkast moet staan.
Je moet hem dus een dag van tevoren maken.Ik zet het recept voor de fond ook op smulweb.
Bereidingswijze
Verwijder het vlies en overtollige vet van het vlees en kruid ze met peper en zout.
Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur het vlees aan beide kanten.
Haal het vlees uit de pan en houd warm. Vang het vocht (jus) van het vlees op en zet apart.
Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui.
Doe het vlees erbij, maar houd de jus nog even apart.
Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de knoflook, tijm en laurier erbij.
Besmeer de sneetjes brood met de mosterd en leg ze, met de mosterdkant op het vlees, in de pan.
Giet het bier en de overgebleven jus van het vlees erbij.
Voeg de fond toe, en doe de deksel op de pan.
Voor de varkenswangen kook je alles in ca. 1,5 uur op een matig vuur mooi zacht.
Wanneer je dikke riblappen gebruikt stoof je alles op een sudderpit in ca. 3 uur zacht.
Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte.
Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
Bron
http://www.keukenliefde.nl gemaakt door Annemiek.