Varkensvlees in ketjapsaus met rijst en komkommersalade
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Heerlijk mals varkensvlees in blokjes in een pittige ketjapsaus, rijst, frisse komkommersalade met een luchtige dressing en zelfgebakken kroepoek.
Ingrediënten 2 personen
1 ui (gesnipperd)2 tenen knoflook in kleine plakjes
250 g varkensfilet in blokjes van ca. 1 cm
vers gemalen peper
3 el ketjap manis
2 tl geraspte gember
1 verse Spaanse peper (in ringen gesneden zonder zaadjes)
kokend water
1 scheutje droge sherry
1 komkommer (zonder schil in schijfjes of linten)
2 el Yoghurt mayonaise
1 el sweet red chilisaus
4 vellen gefrituurde kroepoek
1 el sambal manis
1/2 mok zilvervliesrijst
Benodigdheden
Wok, waterkokerBereidingswijze
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Verwarm twee borden en twee kommen voor in een oven op 100º C.
Neem een rechaud en steek de waxinelichtjes aan (of stop de stekker in het stopcontact)
Doe 3-4 dl water in de waterkoker
Snipper de ui en snij de knoflook in dunne plakjes.
Dep de varkensfilet goed droog en snij in blokjes van ong. 1cm.
Rasp de gemberwortel met een fijne rasp.
Verhit in een wok de maiskiemolie en bak de blokjes varkensfilet rondom bruin en breng op smaak met versgemalen peper.
Zet de waterkoker aan.
Voeg de uien, knoflook en Spaanse peper toe, draai het vuur lager en bak mee tot de uien glazig zijn.
Voeg dan de sambal, gember, ketjap manis, de sherry en een beetje kokend water toe.
Roer goed door elkaar en laat het geheel op een zacht vuur 20 min. pruttelen zonder de deksel op de wok. Als de saus te stroperig wordt, voeg dan wat water toe.
Frituur intussen de vellen kroepoek.
Schil de komkommer en snijd overlangs doormidden. Haal de zaadlijsten eruit. Snijd in schijfjes of in linten met een kaasschaaf. Doe de schijfjes of linten in een slakom.
Meng in een kommetje de chilisaus met de mayonaise en spatel door de komkommer.
Breng een liter water aan de kook in een middelgrote kookpan met deksel.
Als het water kookt, wat zout toevoegen en de rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
De rijst en het vlees apart van elkaar in de voorverwarmde kommen serveren op een rechaud.
Geef er seroendeng en gebakken uitjes bij
Bron
Indonesisch koken uit de wok
Serveertip
Lekker met een Gewürztraminer of een stevige chardonnay. Maar ook met een biertje!