Romige zuurkooltaart met ham
- 30-60 min.
Ingrediënten 4 personen
1 grote ui, gesnipperd2 eetlepels olijfolie
500 g zuurkool, goed uitgelekt
2 theelepels gedroogde tijm
3 eieren
125 ml demi crème fraîche
100 g gegrilde achterham, in dunne reepjes
5 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart, ontdooid
lage taartvorm (doorsnede 24 cm), dun ingevet met olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Fruit de ui zachtjes glazig in een hapjespan met olijfolie. Maak de zuurkool met twee vorken los en schep de kool met de tijm door de ui in de hapjespan. Schenk er 100 ml water bij en verwarm de zuurkool 5 minuten op matig hoog vuur. Laat het vocht verdampen. Klop de eieren los met de crème fraîche en wat zout en versgemalen peper en schep de zuurkool en de ham erdoor. Leg de plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze uit tot een dunne ronde lap van 28 cm. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het deeg aan de rand goed aan. Verdeel het zuurkoolmengsel in de taartvorm en schuif de taart een richel onder het midden in de oven. Bak de zuurkooltaart in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Bron
lekkerdoen.nl
Serveertip
Per persoon: 1220 kJ/ 290 kcal, 18 g eiwit, 19 g vet waarvan 7 g verzadigd, 11 g koolhydraten en 6 g voedingsvezel
Deze romige taart is mooi slank door het gebruik van deeg voor hartige taart en demi crème fraîche. Eet er een lekkere wintersalade bij van veldsla met geraspte wortel, partjes sinaasappel en een handje walnoten.
Wijnadvies: frisse witte wijn, bijvoorbeeld Duclos Sauvignon of Tall Horse Sauvignon Blanc.