Steak au poivre van Black Angus dikke lende

  • Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Steak au poivre van Black Angus dikke lende

    Steak au poivre van Black Angus dikke lende

    Steak au poivre van Black Angus dikke lende

Dikke lende is een ondergewaardeerd stuk vlees. Het komt uit de flank vlak na de ribbenkast en is malser dan entrecôte. De Fransen noemen het "côte de boeuf". Deze dikke lende is van het fameuze Black Angusrund, bekend om zijn malsheid. Black Angus is een van origine Schots ras dat in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten is uitgezet en daar perfect bleek de gedijen. Deze specifieke vleesrunderen leveren heerlijk sappig en mals vlees. Zelfs zo mals dat bijna alle delen, zelfs de Black Angus sukade (ook bij ons verkrijgbaar), als biefstuk kunnen worden gebakken. Laat hem van binnen rood of rosé, en na een korte periode van rust, snij je hem in dunne tranches. Ook zeer geschikt op een houtkoolvuur of real barbecue!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
800 g Black Angus dikke lende aan stuk
250 ml room
50 ml runderfond
30 ml rode wijn
2 el groene peper
gekneusde droge peperkorrels
1 scheut Cognac
60g boter, geklaard
zout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 605,93 kcal
Koolhydraten 5,15 g
Eiwitten 47,93 g
Vetten 41,21 g

Voorbereiding

Snij 4 mooie steaks van 200 gram. Laat het vlees op kamer- temperatuur komen. Kruid het vlees met zout en gekneusde witte en zwarte peperkorrels. Laat het een minuut of 10 rusten.

Bereidingswijze

Bereiding van het vlees:
Maak in een koekenpan (liefst met dikke bodem) de geklaarde boter zeer heet. Bak de steaks snel aan alle kanten bruin. Let er op dat u op tijd de warmtebron tempert om te voorkomen dat de gekneusde peper verbrandt. Laat het vlees even op een laag pitje doorgaren tot het gaar aanvoelt (Kerntemperatuur 52° C). Haal het vlees uit de pan en leg het aan de kant.
Bereiding van de saus: Giet de boter af. Doe de groene peper in de pan. Giet een scheut Cognac in de pan en flambeer de peperkorrels. Blus af met fond en wijn. Reduceer op hoog vuur tot ongeveer een derde is overgebleven. Voeg de room toe en reduceer verder tot de room bindt en een mooie gladde saus ontstaat.

Bron

http://www.meerdanvlees.nl/index.php?target=products&product_id=631#recept1

Serveertip

Maak de borden op met het vlees. Drappeer de saus over het vlees. Wij hebben gekozen voor een gekookte aardappel (zie afbeelding) maar zoals gezegd: Het HOORT eigenlijk met frites. Een lekkere frisse groene salade past hier uitstekend bij en accentueert de Bourgondische origine van dit gerecht. Klaar!
Wijntip:
Een wijn die de vettigheid van de saus en de sterke smaak van de peper kan hebben. Brunello di Montalcino, Chinon, Moulin a Vent, Fronsac, Nero d`Avola. Of op zijn Belgisch, met een lekker pintje van de tap.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

tevredenria avatar
tevredenria

Doorsturen

Home Recepten