Goddelijke seafood-curry

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

  • Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

Een verrukkelijke viscurry van het godeneiland Bali. Ik raakte verslingerd aan dit gerecht bij restaurant The Sand in Sanur; op mijn laatste vakantiedag kreeg ik het recept van de chefkok. En thuis smaakt het net zo heerlijk als in tropisch Bali!

Voor dit gerecht moet je eerst even een `boemboe`maken. Klinkt als veel werk, maar het is zo gebeurd. Dus hup naar de toko voor verse kruiden en naar de visboer voor verse vis. En dan vanavond is het alsof er een Balinees engeltje op je tong.....

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
VOOR DE BOEMBOE (ca 0,5 liter):
100 gram knoflook
75 gram sjalot
25 gram kemirienoten
20 gram verse koenjit = geelwortel
10 gram verse kencurwortel
20 gram verse djahe = gemberwortel
(alle wortels geschild)
1 eetlepel ketoembar (korianderzaad)
20 gram chilipeper (lombok is nauwelijks `heet` in dit gerecht dus voeg rawit toe als je meer hitte wilt)
1 theelepel trasi (garnalenpasta)
1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
1 middelgrote tomaat, ontveld en zonder zaad
2 dl zonnebloemolie
zout en peper

VOOR DE CURRY:
4-5 eetlepels boemboe
1 dl olie
2,5 dl kokosmelk (uit blik)
1,25 dl smakelijke visbouillon
circa 8 ons van diverse soorten zeevis, bijvoorbeeld tonijn, zeewolf, zeebaars, zwaardvis, inktvis, tijgergarnalen
1-2 theelepels worcestershiresuas
2 theelepels citroensap
zout en peper naar smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Foodprocessor / staafmixer (of vijzel)

Bereidingswijze

Snijd de vis in blokjes van circa 50 gram (eventuele garnalen heel laten). Vermeng ze met worcestershiresaus, citroensap, zout en peper.
Verhit de olie in een ruime wok of hapjespan. Bak de vis hierin half gaar. Voeg dan 4-5 eetlepels boemboe toe (bewaar de rest in de koelkast) en roerbak de boel een minuutje. Voeg kokosmelk en visbouillon toe en laat het even sudderen tot de vis gaar is. Dat is in een paar minuutjes gepiept, maar garnalen gaan heel snel: haal die er evt. wat eerder uit en voeg ze aan het einde weer toe (dan kun je ze alvast mooi even uit hun jasje halen).

Bron

The Sand, Sanur( Bali)

Serveertip

Serveer met pandanrijst of lonton (kleefrijst), strooi daar wat gebakken uitjes/knoflook over. Als `groente`kun je denken aan Goi Cuon (koude vietnamese springrolls).
En een koude bintang erbij serveren!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

buonaforchetta avatar
buonaforchetta

Doorsturen

Home Recepten