Goddelijke seafood-curry

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 18-01-2013
  • Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

  • Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

    Goddelijke seafood-curry

Een verrukkelijke viscurry van het godeneiland Bali. Ik raakte verslingerd aan dit gerecht bij restaurant The Sand in Sanur; op mijn laatste vakantiedag kreeg ik het recept van de chefkok. En thuis smaakt het net zo heerlijk als in tropisch Bali!

Voor dit gerecht moet je eerst even een `boemboe`maken. Klinkt als veel werk, maar het is zo gebeurd. Dus hup naar de toko voor verse kruiden en naar de visboer voor verse vis. En dan vanavond is het alsof er een Balinees engeltje op je tong.....

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
VOOR DE BOEMBOE (ca 0,5 liter):
100 gram knoflook
75 gram sjalot
25 gram kemirienoten
20 gram verse koenjit = geelwortel
10 gram verse kencurwortel
20 gram verse djahe = gemberwortel
(alle wortels geschild)
1 eetlepel ketoembar (korianderzaad)
20 gram chilipeper (lombok is nauwelijks `heet` in dit gerecht dus voeg rawit toe als je meer hitte wilt)
1 theelepel trasi (garnalenpasta)
1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
1 middelgrote tomaat, ontveld en zonder zaad
2 dl zonnebloemolie
zout en peper

VOOR DE CURRY:
4-5 eetlepels boemboe
1 dl olie
2,5 dl kokosmelk (uit blik)
1,25 dl smakelijke visbouillon
circa 8 ons van diverse soorten zeevis, bijvoorbeeld tonijn, zeewolf, zeebaars, zwaardvis, inktvis, tijgergarnalen
1-2 theelepels worcestershiresuas
2 theelepels citroensap
zout en peper naar smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Foodprocessor / staafmixer (of vijzel)

Bereidingswijze

Snijd de vis in blokjes van circa 50 gram (eventuele garnalen heel laten). Vermeng ze met worcestershiresaus, citroensap, zout en peper.
Verhit de olie in een ruime wok of hapjespan. Bak de vis hierin half gaar. Voeg dan 4-5 eetlepels boemboe toe (bewaar de rest in de koelkast) en roerbak de boel een minuutje. Voeg kokosmelk en visbouillon toe en laat het even sudderen tot de vis gaar is. Dat is in een paar minuutjes gepiept, maar garnalen gaan heel snel: haal die er evt. wat eerder uit en voeg ze aan het einde weer toe (dan kun je ze alvast mooi even uit hun jasje halen).

Bron

The Sand, Sanur( Bali)

Serveertip

Serveer met pandanrijst of lonton (kleefrijst), strooi daar wat gebakken uitjes/knoflook over. Als `groente`kun je denken aan Goi Cuon (koude vietnamese springrolls).
En een koude bintang erbij serveren!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

smartha avatar
smartha 03-10-2017

Top recept .....wel wat toko's af moeten struinen voor dat ik alles in huis had maarrrrr....de moeite waard echt lekker !!! dank je voor het delen van dit recept. Martha

jenny6 avatar
jenny6 05-03-2013

Lijkt me heeeeeeerlijk, dank je, groet Jenny

riawes avatar
riawes 02-03-2013

Je recept meegenomen Bedankt groeten Ria

jokevd1 avatar
jokevd1 02-03-2013

Ik geloof het ook direct; dit moet heerlijk zijn/worden. Dank voor het recept.

ArualB avatar
ArualB 31-01-2013

Ziet er heerlijk uit. Als ik ergens verse koenjit en kencurwortel kam scoren ga ik dit proberen. Dank voor het delen!

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 27-01-2013

idd goddelijk niets teveel gezegd. Het was echt héérlijk. Ik heb voor de boemboe overal de dubbele hoeveelheid van genomen en nu kan ik dus nog vaker genieten van dit heerlijke gerecht. Als je van curry houd en van vis dan is dit het ideale gerecht. Hmmmmm groetjes van Wilmie.

rosaj avatar
rosaj 26-01-2013

Dit ziet er heerlijk uit, ik ga het zeker een keer proberen. Dank voor het recept. Groeten Rosa

zizypha avatar
zizypha 22-01-2013

In principe kun je macademias gebruiken voor kemiries, het zijn zusjes. Je mist alleen iets aan smaak. (Kemiries zijn hier vaak op de bon of oud. Ipv kemiries gebruik ik daarom soms ongezouten macademias die vrijwel altijd te koop zijn.)

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 22-01-2013

Hoi Annemarieke. Ik heb toch maar een lijstje gemaakt voor de toko haha. Ik denk dat het beter is om in een origineel recept ook de originele producten te gebruiken. Ik kan alleen niet wachten om het te maken, het water loopt me in de mond als ik de foto`s zie. Groetjes Wilmie.

buonaforchetta avatar
buonaforchetta 22-01-2013

Hoi Wilmie, ik zou niet weten hoe het resultaat dan wordt.... De smaak van kencur en kemirie zijn niet met iets anders te vergelijken; het gerecht zal beslist anders smaken als je andere kruiden gebruikt. Is er een speciale reden dat je galanga en macadamia zou willen gebruiken? Kemirie en kencur zijn (in NL) makkelijk te vekrijgen hoor, in elke oosterse toko en kemirie zelfs ook in veel supermarkten. HG, Annemarieke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten