Franse Uiensoep
- Frans, Soep
- 30-60 min.
- Geplaatst op 16-01-2013
Een uiensoep zoals in de Parijse Hallen rond 1850 werd gemaakt.
Ingrediënten 6 personen
Ikg Uien (mogen diverse soorten zijn)75 gram boter
4 eetlepels Bloem
4 liter water
Bouillonblokjes
Zwarte peper naar smaak
125 gr magere gerookte spekblokjes
Klein flesje/pakje Kookroom
Suiker
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 321,67 kcal |
Koolhydraten | 20,42 g |
Eiwitten | 7,12 g |
Vetten | 22,41 g |
Benodigdheden
Soeppan, Garde en eventueel keukenmachine om de ui te verkleinen.Voorbereiding
Smelt de boter (NIET BRUIN)
Strooi de bloem er bij en maak een roux.
Kook het water en snij de uien in dunnen halve schijven.
Bereidingswijze
Als de roux licht bruin is geworden, schenk dan het kokende water er scheutsgewijze in. Roer met een garde om klontering te voorkomen.
Voeg de fijngesneden spekblokjes erbij.
Voeg zoveel bouillonblokjes (liefst rund) toe als nodig is.
Voeg de peper toe en doe de uien er bij.
Voor een intensere smaak kan je er meer uien en ook 3 geperste knoflook teentjes erbij doen.
Laat de soep onder regelmatig roeren zachtjes koken. Controleer de smaak. Hij moet iets peperig en voldoende zout zijn.
Gebruik bij het proeven steeds een schone lepel anders slaat de binding er uit.
Laat het geheel ong 30 minuten koken.
Voeg op het laatst een eetlepel suiker toe en draai de warmtebron uit. Roer het dooreen tot het niet meer kookt en voeg de kookroom toe.
Serveertip
Serveren met stukjes stokbrood in de oven (180gr) overbakken met kaas.
En strooi wat geraspte (smelt) kaas over de soep.
Desnoods kan je kommen gratineren in de over met kaas en brood.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties