Erwtensoep
- > 120 min.
Ingrediënten 4 personen
500 gram groene erwten of spliterwten2 1/4 liter water
12 à 15 gram zout
1 mergpijp of 100 gram rookspek
500 gram knieschijf of krabbetjes
250 gram prei
1/4 selderijknol
1 bosje selderij
(100 gram winterwortel)
peterselie
Bereidingswijze
De erwten wassen en met het water en het zout 12 à 24 uur laten weken.
De erwten met het weekwater, de mergpijp of het spek en het vlees aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot het vlees en erwten gaar zijn (+/- 2 uur).
De mergpijp of het spek en het vlees uit de pan nemen.
Het grootste gedeelte van het vocht afschenken, maar bewaren.
De massa fijnstampen en al roerende langzaam verdunnen met de erwtenbouillon.
De schoongemaakte, gewassen en kleingesneden groenten toevoegen.
De soep +/- 20 minuten laten doorkoken onder nu en dan roeren.
Het merg uit het bot halen of het spek kleinsnijden, het vlees van bot ontdoen en kleinsnijden.
Merg of het spek en vlees en fijngesneden peterselie aan de soep toevoegen.
Bron
Het nieuwe kookboek