berlinerbollen

  • Duits, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 11-01-2013
  • berlinerbollen

    Berlinerbollen

    Berlinerbollen


Berliner bollen



Berliner bollen kennen de meeste mensen wel van die bakker: die verrukkelijke gesuikerde bollen gevuld met jam of banketbakkersroom. Dat je ze ook zelf kunt maken, weet niet iedereen. Het deeg maak je met gist, en dus moet het wel twee keer even rijzen. Caspar vult ze met jam en rolt ze door de suiker met kaneel. Lekkerder dan een oliebol, volgens velen…


Ingrediënten

Voor 12 stuks

Voor het deeg:
400 g bloem
3 eieren
75 g zachte boter
50 g suiker
1 zakje gist (7 g)
50 ml lauwe melk
snufje zout

1 eiwit, losgeklopt

4 el aardbeienjam
4 el fijne kristalsuiker
1 tl kaneel

Extra nodig:
deegroller
bakpapier
frituurpan
keukenpapier

Bereiding

Maak een soepel deeg van alle ingrediënten. Meng ze eerst met de handmixer en kneed het deeg daarna met de hand. Het deeg moet soepel en uitrolbaar zijn; voeg indien nodig extra melk toe en gebruik regelmatig bloem tegen het plakken. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.

Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een dikte van 1 cm.

Steek hier met een glas of stekers in totaal 24 cirkels van ca 10 cm doorsnee uit. Gebruik de restjes voor nieuwe cirkels.

Leg de helft van de cirkels op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Schep een beetje jam in het midden van elke cirkel. Bestrijk de randen rondom in met losgeklopt eiwit met behulp van een kwastje. en Leg het lege plakje op het plakje met de jam en druk de randen goed aan.

Laat nogmaals afgedekt met een schone, droge doek weer 30 minuten rijzen.

Bak de bollen in een frituur pan op 160 graden bruin en gaar. Keer ze om als ze aan de ene kant mooi bruin zijn.

Laat goed uitlekken op keukenpapier en rol ze door de met de kaneel vermengde suiker.

Deel dit recept

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Frituurpan

Bron

Koffietijd

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten