Mini donuts

  • Amerikaans, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 30-12-2012
  • Mini donuts

    Mini donuts

    Mini donuts

Nog heel eventjes en het is weer nieuwjaar! Oud & nieuw betekent voor mij de afsluiting van het oude jaar samen met mijn familie. En die afsluiting laten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan zonder lekker eten. Omdat oliebollen, appelflappen en appelbeignets elk jaar op tafel staan (ja, heel lekker, maar die kennen we nou wel), daar heeft "Chickslovefood.com" een geweldige variant op bedacht: mini donuts! Donuts? Jazeker, deze mini donuts met vrolijke glitters stelen de show en zijn ook nog eens superlekker. Ideaal om het oude jaar mee te eindigen én het nieuwe jaar mee te beginnen :-) . Happy New Year!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Men neme (voor 20 mini donuts):
- 1 zakje gedroogde gist (bijvoorbeeld van dr.Oetker, 7 gram)
- 2 eetlepels lauwwarm water
- 175 milliliter lauwe melk
- 60 gram basterdsuiker
- een snufje zout
- 1 ei
- 35 gram boter
- 285 gram bloem
- boter om in te vetten
- 1 liter zonnebloemolie (om in te frituren)

Om te garneren:
- 200 gram poedersuiker
- ongeveer 4 eetlepels water (schat zelf een beetje in of je meer of minder nodig hebt)
- decoratieparels (goud, zilver, parelmoer wat je zelf leuk vindt)
Duur: 20 minuten + 1,5 uur rijzen
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

En zo doe je het:
- Doe de gist samen met twee eetlepels lauwwarm water bij elkaar, meng dit tot een glad geheel en zet het 5 minuutjes aan de kant.
- Als de 5 minuten om zijn doe je het gistmengsel, de melk, suiker, zout, het ei, de boter en de helft van de bloem in een grote kom.
- Kneed dit met je handen of met een mixer met deeghaken tot een soepel geheel.
- Klop de resterende bloem er beetje bij beetje door en zorg ervoor dat het een stevig deeg wordt die niet meer aan de kom vastplakt.
- Kneed het deeg daarna nog 5 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
- Vet een kom met wat boter in en leg daar het deeg bij, dek het af met een theedoek en laat het op een warme plaats zeker 1,5 uur rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
- Het deeg is goed als je ziet dat het een beetje terug veert als je er met je vinger in prikt.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en rol het uit met een deegroller totdat je een plak van ongeveer 1 cm dikte hebt.
- Snij nu met de achterkant van een glas of vormpje kleine rondjes uit het deeg en steek in het midden een mini rondje met bijvoorbeeld een appelboor totdat je de vorm van een donut hebt.
- Verwarm 1 liter zonnebloemolie in een pannetje en zorg ervoor dat het ongeveer 175 graden is.
- Laat de donuts met een brede spatel in de olie glijden, ongeveer drie per keer en draai ze om als ze lichtbruin zijn. Let op! Het bruin worden gaat heel snel, dus draai ze na ongeveer 10 seconden al om.
- Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier, herhaal dit voor alle donuts.
- Nu door naar het glazuur.
- Meng de poedersuiker met ongeveer 4 eetlepels water en roer het door totdat je een dun maar wel stevig glazuur hebt. Wil je er een kleurtje doorheen, dan kun je er een druppel kleurvloeistof aan toevoegen.
- Doop de donuts met de ene kant in het glazuur en strooi daar de parels overheen.

Bron

http://chickslovefood.com/?p=11962#more-11962

Serveertip

Een ideaal hapje voor bij je glitter & glamour nieuwjaarsparty! Go nuts, go donuts!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten