Tukkers nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes

  • Nederlands, Streekgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 31-12-2013
  • Tukkers nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes

    Tukkers nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes

    Tukkers nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes

Zoals ze vroeger in Denekamp door de Fam. Tukkers gemaakt werden voor nieuwjaar. Al blijkt het recept binnen dezelfde familie wel iets te wijzigen met de jaren. Met name de hoeveelheid suiker is drastisch veranderd. In het minstens 40 jaar oude recept van  Oom Jan staat nog 500 gram suiker plus vanillesuiker. Dat is in het recept van mijn moeder een stuk minder suiker, namelijk 375 gram) en de vanille is verdwenen. En in mijn aanpassing is de suiker nog minder.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
500 gram tarwebloem
250 gram margarine
25 gr anijszaad
275 gr suiker

ongeveer 700 ml water
2 eieren op kamertemperatuur
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Kniepertjes wafelijzer
Steelpan
Mixer

Voorbereiding

-Boter smelten in steelpan tot net vloeibaar (niet heet laten worden!)
-Doe de bloem in een beslagkom
- Voeg al mixend, beetje bij beetje de boter toe
- 500 ml water toevoegen en mixen tot dikke pap, Ook de suiker erbij doen
- Eieren er 1 voor 1 al roerend of mixend bij doen.

-Kijk hierna of het beslag de juiste dikte heeft. Het hoort te lijken op yoghurt te hebben. Voeg water bij als het nog
te dik is.
-Tot slot de anijszaadjes erdoor doen. Ongeveer een kwartiertje laten staan.

Bereidingswijze

Ijzer heet laten worden
Een 3/4 juslepel beslag erop en goed aanknijpen
Ongeveer twee min. bakken. Als de wafel lichtbruin is dan met een mes het wafeltje van het ijzer halen en zo snel mogelijk oprollen ( evt om een pollepelsteel). Pas op; deze is erg heet! Maar probeer wel snel te werken want het wafeltje wordt snel hard!
En oefening baart kunst!
De rolletjes kunnen gevuld worden met bijvoorbeeld slagroom.

Bron

Moeder/ Familie Tukkers

Serveertip

Ook lekker om er een ijshoorntje van te maken. Dan is er een mal in de vorm van een hoorntje nodig.
Lekker met slagroom vulling! Goed af laten koelen alvorens het in een koektrommel te bewaren.
Proef het eerste koekje. Is het toch niet zoet genoeg naar jouw mening dan kun je makkelijk suiker toevoegen in het beslag.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten