Groentenbladerdeeg kerstboom

  • Feestmaaltijd
  • 60-120 min.
  • Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

  • Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

  • Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

  • Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

    Groentenbladerdeeg kerstboom

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
* 750 gr bladerdeeg (3 rechthoeken van 30x22 cm)
* 750 gr aardappelen
* 500 gr broccoli schoongemaakt
* 400 gr mostardla ( is gemengd zoetzuur fruit (agrodolce) gekookt met suiker en mosterdextract. Verkrijgbaar bij Italiaans delicatessenwinkels)
* 250 gr wortelen
* 250 gr geschilde pompoen + plakje voor de ster
* 95 gr boter (35 gr aardappelen, 30 gr pompoen, 30 gr wortelen)
* 1 ei
* ½ amaretto-koekje
* 1 knoflookteen
* ½ sjalot
* Slagroom
* Geraspte Parmezaanse kaas
* Nootmuskaat
* Bloem
* Olijfolie
* Peper en zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
4 kookringen (22, 18, 14, en 10 cm doorsnede), keukenmachine, spuitzak, ijsschep en uitsteekvorm

Bereidingswijze

1) Maak de pompoen schoon en snijd in stukjes
Maak de wortel schoon en snijd in plakjes
Maak de broccoli schoon en snijd in roosjes
Schil de aardappels en snijd in stukjes (je kunt ook hele aardappelen in schil gebruiken)
2) Zet de aardappelen op en kook deze tot ze gaar zijn
3) Breng water aan de kook voor het stomen van de wortel en pompoen (in dit water kun je later ook de broccoli koken)
4) Kwast 1 ½ rechthoek bladerdeeg in met geklutst ei
Strooi er 1 el Parmezaanse kaas overheen
Leg het resterende bladerdeeg eroverheen
Bestuif de bovenkant met bloem en rol het deeg uit tot de helft van de dikte
5) Verwarm de oven voor op 185 graden
6) Steek 4 cirkels uit het deeg met de kookringen
Snijd uit het resterende deeg 20 halve maantjes
7) Prik gaatjes in de deegcirkels en kwast de randen in met geklutst ei
Plak de halve maantjes op de ingekwaste rand en snijd de cirkel bij als een bloem
8) Kwast de deegbloemen in met geklutst ei en zet ze ca. 20 minuten in de oven
9) (Pel de aardappels en) prak ze met een 35 gram boter, zout, nootmuskaat en 4 el slagroom tot een puree
10) Stoom de pompoen en wortel ca 20 minuten
11) Pureer de pompoen met 1 el Parmezaanse kaas, 30 gram boter, ½ amaretto-koekje, zout, peper en 1 el aardappelpuree
12) Pureer de wortels met de sjalot, 30 gram boter, zout en peper
13) Kook de broccoli ca 6 minuten in water zonder zout
Bak de broccoli 3-4 minuten met 1 teen knoflook en 3 el olie in een koekenpan, pureer, breng op smaak met peper en zout
14) Vul de lagen bladerdeeg met behulp van een spuitzak (aardappelpuree) en een ijsschep (groentepurees). Varieer de smaken naar keuze maar zorg dat de aardappelpuree die het stevigst is, op strategische ondersteunende plekken ligt.
15) Leg de gevulde lagen op elkaar en garneer met de mostardla en een ster van pompoen

Bron

La Cucina Italiana, december 2010

Serveertip

Als je snel en handig bent in de keuken kun je dit op het moment zelf maken, maar waarschijnlijk heb je nog meer pannen op het vuur en kun je dus beter zoveel mogelijk voorbereid hebben.
Dan hoef je tijdens het diner alleen de stappen 5, 8, 14 en 15 te bereiden.
Zorg dat de oven voorverwarmd is, en zet bij het gerecht voorafgaand aan het hoofdgerecht de purees afgedekt met aluminiumfolie en de bladerdeegbloemen 20 minuten in de oven.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

leeuw73 avatar
leeuw73

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten