1. Home
  2. Recepten
  3. Zwitserse keuken
  4. Kaasfondue
  5. Kaasfondue

Kaasfondue

Door: WAB_M

  • Zwitsers,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 26-12-2012

Ingrediënten 4 personen


300 gram geraspte Gruyere
300 gram geraspte Emmentaler
100 gram geraspte Appenzeller
1-3 teentjes knoflook (naar smaak)
400 ml licht zure witte wijn (Pinot Blanc of Sauvignon Blanc)
1/2 el Citroensap
1 borrelglaasje Kirsch
2 el maizena
Nootmuskaat
Grof gemalen peper


Verder heb je nodig


Kaasfondue wordt gegeten uit een caquelon, een dikwandige pan. Liefst glad van binnen, dat maakt makkelijk schoon. Een hoge ovenschaal werkt echter ook prima. Afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid kaasfondue en de inhoud van de pan kan het handig zijn de fondue in een gewone wat ruimere kookpot klaar te maken en dan over te gieten. De kaasfondue moet tijdens het eten warm gehouden worden met een spiritus of gel brander. Één theelicht is te weinig, met 2-3 schijnt het te kunnen. Er zijn warmhoudplaten die je `opstookt`in de magnetron,dat werkt. Alleen houd de warmte niet een hele maaltijd vol.


Voor een kaasfondue ben je niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan 10 "officiële" fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Voor fondue heb je eigenlijk een `fromage cuit`, een gekookte kaas, nodig zoals Emmentaler en Comte. Door het koken van het wrongsel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem geschikt maakt voor fondue. Bij de meeste Nederlandse kazen is het wrongsel niet verhit geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.

Het toevoegen van kruiden, drank en andere smaakmakers is `naar smaak`. Géén liefhebber van kirsch of nootmuskaat? Laat het dan weg of voeg minder toe. De fondue zal er anders door smaken,maar niet minder.

Voor een subtiele knoflooksmaak, pan inwrijven,voor een wat meer uitgesproken smaak halve/kwart teentjes in de wijn,(en eruit halen voordat de kaas erbij gaat), of teentjes uitpersen en toevoegen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kaas (laten) raspen. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is. Meestal zal de kaasboer de kaas voor je kunnen raspen. Wat ook goed werkt is in de keukenmachine. De grove rasp werkt prima en gaat soepeler dan de fijne rasp.

Bereidingswijze

De knoflook pletten en halveren en de fonduepan ermee inwrijven. Voor een sterkere knoflooksmaak teentjes in de pan laten en meekoken.
De wijn in de pan gieten en net niet aan de kook brengen.
Eventueel toegevoegde knoflook er weer uit vissen.
Citroensap toevoegen, hierdoor smelt de kaas beter, en het zorgt voor een homogener mengsel.
De kaas toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Meestal werkt beetje bij beetje toevoegen het beste.
Het kaasmengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren.
Kirsch toevoegen
Maizena aanlengen met wat wijn.
Met dit mengsel de fondue binden totdat een mooie homogene massa ontstaat.
Binden is niet alleen om de fondue dikker te maken, maar ook om te voorkomen dat de kaas en de wijn uitelkaar vallen. Water en vet mengen niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maizena nodig hebt, maar probeer het dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue.
De fondue op smaak maken met de peper en nootmuskaat. Gezien de meeste kazen al zout zijn is het toevoegen van zout zelden nodig.

Serveertip

Dingen die verrassend lekker zijn om in de kaasfondue te dopen:

Brood
Paprika
Champignons (met een spatje citroensap)
Komkommer
Annanas
Broccoli (even blancheren)
Zilveruitjes
Augurken
Nachochips
Druiven
Kerstomaatjes
Garnalen
Prei (kort blancheren)
Verschillende worstsoorten (Salami, Servelaat)
Andere soorten fruit

En de gouden regel: Diegene die zijn eten als eerste in de pan verliest, die doet de afwas!

Bron

Recept van mijn kaasboer gekregen.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van WAB_M
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top