1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Hartige taart
  5. Quiche lorraine
  6. Quiche lorraine

Quiche lorraine

  • Frans, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 24-12-2012

Ingrediënten 12 personen


125 g boter, in kleine blokjes
250 g bloem + extra voor
bestuiven
5 eieren
200 g ontbijtspek, aan een stuk
1/2 tl olie
150 ml melk
2 bekertjes crème fraîche (a 125
ml)
120 g gruyère (kaas), geraspt
nootmuskaat, geraspt



Quiche lorraine
Quiche lorraine

Het geheim van de quiche Lorraine van AlainCaron. `Alles begint met het deeg. Het
allermooiste is om het zelf te maken. Je kunt het recept gemakkelijk van tevoren maken.
De quiche is koud of warm te eten, bij de lunch of als aanvulling op het diner. Een
`passepartoutgerecht`, noemen de Fransen het dan ook. Niet alleen het moment waarop
je de quiche kunt eten, ook het recept is flexibel. Als je er een extra ei of wat meer kaas in doet, gaat het ook goed. Het wordt alleen wat zwaarder. De verse nootmuskaat heb ik zelf aan het recept toegevoegd. Het geeft een heel frisse smaak.`

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Stap 1
Meng de boter met de bloem.
Voeg 1 ei, 1 tl zout en 1 tl ijskoud water toe en meng tot een homogene massa. Kneed niet te lang, want dan haal je al het lucht uit het deeg.
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het ruim een uur rusten.

Bereidingswijze

Stap 2
Rol het deeg uit op een bebloemde keukenblad. Zorg dat het deeg mooi egaal, rond van vorm en overal precies even dik is.
Veeg alle overtollige bloem eraf en bekleed de quichevorm met het deeg.

Stap 3
Druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm. Snijd het overtollige deeg bij de randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten.

Stap 4
Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met de olie.

Stap 5
Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met de olie. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng in een kom de eieren met de melk, de crème fraîche en de kaas en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover.
Bak de quiche 10 min. onder in de oven, zodat de bodem goed gaar wordt.
Verplaats het rooster naar het midden en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
Laat de randen en vulling van de quiche garen in ca. 30 min.

Meenemen: laat de quiche in de vorm en dek af met vershoudfolie.
U kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.
U kunt de taart op de dag zelf 15 min. opwarmen in een voorverwarmde oven op 160 °C of koud eten.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

TIP
Door de spekblokjes eerst even te blancheren, ofwel heel kort te koken in een laagje water, worden ze minder zout en verliezen ze wat van hun vet.

Bron

Allerhande



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van erikahz


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van erikahz
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top