Klassieke rode-wijn (wild) saus
- Frans, Saus/dressing
- 30-60 min.
Ingrediënten
- 2 sjalotten- 1 eetlepel boter
- 400 ml volle rode wijn (categorie 9)
- 1/2 pot vlees/wildfond (a 380 ml)
- 1 teentje knoflook (gepeld)
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 100 g roomboter ijskoud
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1307,60 kcal |
Koolhydraten | 35,44 g |
Eiwitten | 5,81 g |
Vetten | 94,12 g |
Bereidingswijze
- Sjalotten pellen en heel fijn snipperen.
- In pan met dikke bodem 1 el boter toevoegen en 5 min. sjalot fruiten.
- Knoflook, tijm en laurier door sjalot scheppen. - Fond en wijn in pan schenken en aan de kook brengen. Saus op matig vuur in 15-20 min. tot helft laten inkoken.
- Ingekookte saus boven andere pan door fijne (punt)zeef schenken.
- Saus opnieuw verhitten tot kookpunt en op smaak brengen met zout en peper.
- IJskoude boter in klontjes snijden.
- Pan van vuur nemen.
- Boterklontjes in gedeeltes met garde snel door saus kloppen, zodat saus licht bindt.
- Saus niet meer laten koken, maar au bain marie of rechaud warm houden.