Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

  • Scandinavisch, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-12-2012
  • Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

    Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

    Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

  • Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

    Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

    Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

  • Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

    Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

    Zweedse Kerstkoekjes (Pepparkakor)

Als je bij Ikea de blikjes Pepparkakor hebt geproefd, dan weet je hoe lekker ze zijn! Ze zijn heel makkelijk zelf te maken al heb ik in dit recept wat extra ingrediënten (als `optioneel`) toegevoegd, die ik persoonlijk het helemaal af maken.
Belangrijk is dat je de koekdeeg minimaal 12 uur van tevoren maak, omdat het succes afhankelijk is van de tijd die de deeg kan rusten in de koelkast. Er zijn Zweden die de deeg rustig 5-6 dagen in de koelkast houden en elke dag wat verse koekjes bakken en de deeg die over blijft rustig naar de volgende dag/dagen laten staan. Laat de deeg niet langer dan 7 dagen in de koelkast. Dan kun je het beter invriezen (wat prima gaat!).
Als ik over volle eetlepels moet je de lepel goed vullen, anders gewoon strak afstrijken.
Gebruik ook het liefst vers ingekochte kruiden. Na een paar maanden beginnen de kruiden snel achteruit te gaan qua smaak.
God Jul! (Prettige Keerstfeest in het Zweeds)

Deel dit recept

Ingrediënten
2,5 dl suiker
200 gr boter
1,5 dl stroop
6,5 - 7,5 dl bloem
Schil van 1 sinaasappel
2 volle el. kaneel
1 el gemalen kruidnagel
2 volle el. gemalen gember
1.5 el kardamom
1 el bakpoeder

Optioneel:
3 flinke mespuntjes zoutflokjes (het liefst Maldon-zout) - optioneel.
1 dl. hele of gehakte amandelen, zonder vlies

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Bakblik

Voorbereiding

Sinaasappel fijn raspen.
5 dl. bloem met de bakpoeder goed mengen (best met een garde). De resterende 2.5 dl bloem apart houden.

Bereidingswijze

Smelt de boter in een pan op zacht vuur en voeg suiker en stroop toe. Rustig opwarmen tot de suiker en boter gesmolten zijn. Doorroeren en de kruiden en sinaasappelrasp toevoegen en even laten intrekken terwijl het mengsel afkoelt.
Doe de bloem met bakpoeder (5 dl) in een grote kom en giet daarover de afgekoelde en wat gestolde boter-stroop-mengel.
Als je zoutkorrels wil toevoegen moet je dit nu doen. De smaak wordt hierdoor echt fantastisch!
Met een spatel doorroeren totdat alles gemengd is. Dan met schone handen het mengsel tot een solide deeg bewerken met je handen (je zult wat meer bloem nodig hebben). De deeg moet net makkelijker bewerkbaar zijn en niet plakken.
Nu kun je kiezen om of de deeg in 2 `worsten` te vormen - dan kun je de koeken met een scherp mes in dunne plakken snijden en deze bakken of je maakt er een bol van die je later gaat uitrollen (om figuurtjes met uitsteek-vormpjes te maken).
Wikkel de deeg in plastic folie en laat de deeg rusten tot gebruik in de koelkast (min. 12 uur).
Vorm de koekjes zoals je ze wil hebben en plaats ze op een bakplaat. In de oven op 200 graden bakken in 7 minuten.

Serveertip

Je kunt fantasie figuren maken met de uitgerolde deeg en deze versieren met suikerglazuur en ophangen in de kerstboom.
Bewaar de koekjes droog en eet ze zo vers mogelijk op (heb nooit meegemaakt dat pepparkakor blijven `hangen`). Vaak zijn ze in een mum opgegeten.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten