1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Vrolijke Vogel

Vrolijke Vogel

  • Nederlands,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 20-12-2012

Ingrediënten 8 personen


Marinade:

Schil van 2 Citroen
Schil van 1 Sinaasappel
Zeezout
2 Eetl 4 Chinese Kruiden

Overige:
1 flinke kalkoen (5 tot 8 kilo)
Honing
Roomboter (ongezouten)



Vrolijke Vogel

Deze kalkoen had ik vorig jaar gemaakt. Dit is een goedkope bereiding en dat kunnen we wel hebben.

Deze kalkoen had ik vorig jaar gemaakt. Dit is een goedkope bereiding en dat kunnen we wel hebben.

Deze vrolijke vogel op tafel maakt uw kerst diner een ware tocht.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 250*C

Bereidingswijze

Rasp de sinaasappel en citroenschil in een kruidenstamper.
Voeg daaraan de 4 kruiden en zeezout toe en stamp lekker door tot alles lekker gemengt en glad is.

Snij wat sneetjes (ongeveer 1cm van elkaar) in het vel van de Kalkoen en begin vanaf onder naar boven.
Maar snij niet te diep.
Alleen het vel.
Draai het dier om en begin weer van onder tot boven tot je een ruitjes patroon heb.
Masseer de marinade helemaal over de kalkoen.
Dat betekend ook de onderkant en de poten/vleugels

TIP: laat de kalkoen in de koelkast lekker een nachtje rusten afgedekt in folie.
Zodat de marinade diep in het vlees marineert.


Gebruik nu de citroenen en de sinaasappel waarmee u de schil van raspte en snij deze door midden.
Prop de halve vruchten in de kalkoen.
De smaken van deze vruchten komen los in de kalkoen tijdens het braden.

Stop de kalkoen in de oven voor zo`n 15 minuten en zet daarna de oven op 180*C
voor nog zo`n 50 minuten.

Onthoud dit: Als de kalkoen op 1 stand blijft garen worden de kalkoenen altijd taai.
Dit is juist de verkeerde manier wat de meeste mensen doen.

Haal de kalkoen nu even uit de oven.
We gebruiken nu het vet voor een heerlijk jus.

Leg de kalkoen even op een bord en giet al het vet in een pannetje.
Wacht met het terug zetten van de kalkoen.
We smeren nog even wat honing over het beest.
Druppel de honing van links naar rechts over de kalkoen heen.
Dit geeft de kalkoen een wat zoetere smaak en geeft een mooie glans.
Snij aan de bovenkant van de poten wat open voor een gelijkmatige garing in de poten en borst.

Stop nu de kalkoen terug in de oven voor nog zo`n klein half uurtje op nogsteeds 180*C.

Haal na de tijd is verstreken de kalkoen uit de oven en laat hem even rusten.
Bedek hem met aluminiumfolie.
Dit voorkomt dat de kalkoen te snel afkoelt.
Laat hem staan voor zo`n 15 tot 20 min.

Kook de vet nog even en druppel wat honing en een blokje roomboter voor een heerlijk jus.

Serveertip

De marinade kan ook voor andere gevogelte gebruikt worden.
bv bij kip of gans.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van drrevo


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van drrevo
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top