Sinaasappel, griesmeel cake met venkel/rozemarijnsiroop

  • Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 19-12-2012
  • Sinaasappel, griesmeel cake met venkel/rozemarijnsiroop

    Sinaasappel, griesmeel cake met venkel/rozemarijnsiroop

    Sinaasappel, griesmeel cake met venkel/rozemarijnsiroop

Een zachte cake met een lekkere zoet/zure kruidentopping. Zoals met de meeste cakes met een laag van siroop is deze cake makkelijk 3 tot 4 dagen te bewaren in een luchtdichte doos.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Cake
- 100 gr boter op kamer temperatuur
- 115 gr rietsuiker
- 2 eieren
- 125 gr amandelmeel*
- 75 gr fijne semolina (fijne griesmeel)
- ½ tl bakpoeder
- snufje zout
- zest en sap van 1 sinaasappel
- * amandelmeel kan je veelal bij de Arabische winkels kopen of zelf maken door amandelen heel erg fijn te hakken in een hakmachine. Het moet er uit zien als poeder

Siroop
- 115 gr fijne kristalsuiker
- 2 el tijmhoning**
- 6 el water
- sap van 2 citroenen
- ¼ tl venkelzaadjes
- 1 tl rozemarijn (erg fijn gehakt)
- 1 citroen in dunne plakjes gesneden (incl. schil)
- ** tijmhoning is te koop bij o.a. natuurwinkels
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
- Vierkant bakblik 20 cm
- Bakpapier
- Oven
- Keukenmachine of handmixer

Voorbereiding

- Bekleed het bakblik met bakpapier
- Verwarm de hete lucht oven op 160 graden en conventionele oven op 180 graden

Bereidingswijze

- Mix de boter en de suiker voor 5 minuten (de suiker zal niet geheel opgenomen worden)
- Klop de eieren los in een aparte kom
- Doe in een andere schaal de amandelmeel, semolina, bakpoeder, zout en de zest van de sinaasappel. Wrijf de ingrediënten tussen de vingertoppen, zodat de zest goed wordt opgenomen
- Klop de eieren en de sinaasappelsap door meel mix
- Giet het in de bakvorm en strijk de bovenkant glad
- Bak het 30 minuten in de oven totdat hij goudbruin is.
- Laat het in het bakblik afkoelen


Siroop:
- Doe al de ingrediënten, behalve de citroenschijfjes, in een sauspan en roer het totdat de suiker volledig is opgenomen
- Laat het op een laag vuur langzaam koken totdat de oppervlakte volledig met kleine bubbeltjes is bedekt en de siroop ingedikt is
- Doe de citroenschijfjes erbij en draai ze langzaam, zodat ze geheel bedekt zijn met de siroop
- Laat het 3 minuten op laag vuur sudderen en doe daarna het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat het voor 5 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de citroenen mooi zacht worden
- Lepel de hete siroop over de afgekoelde cake, net zolang tot dat de cake alle siroop heeft geabsorbeerd
- Leg als laatste de schijfjes citroen op de cake

Serveertip

Lekker met een kommetje dikke yoghurt

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten