Wildpeper met kastanjepolenta en vlierbessengelei

  • Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 19-12-2012
  • Wildpeper met kastanjepolenta en vlierbessengelei

    Wildpeper met kastanjepolenta en vlierbessengelei

    Wildpeper met kastanjepolenta en vlierbessengelei

Hoe de naam is ontstaan is een raadsel. Sommigen zeggen dat het antwoord ligt in de middeleeuwen. In die tijd werden vleesmaaltijden geserveerd met broodpap. Deze broodpap was wat de saus nu bij ons is: de smaakmaker bij het vlees. Wij maken onze sauzen doorgaans van boter en bloem. Maar die bereiding was toen nog niet bekend. Toen werd de saus gemaakt door gekruimeld brood in water of melk te weken en het te binden met een flinke hoeveelheid boter. Om dit `goedje` op smaak te brengen, voegde men peper toe. Het `peper` in wildpeper, een naam die later is ontstaan dan hazenpeper, heeft dus de betekenis van een gepeperde (brood)saus, die onder meer bij een gebraden haasje prima smaakte. Wij kennen deze originele bereidingswijze niet meer, maar in Engeland staat bread sauce nu nog bekend als één van de bekende klassieke sauzen. Anderen zien een verband met de Franse term, "poivrade", waarmee een basiswildsaus bedoeld wordt. De term "peper` wordt inmiddels ook gebruikt voor andere soorten

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor het vlees:
1kg wildpoulet
1l droge rode wijn
3 takjes verse tijm
5 kruidnagels
3 laurierblaadjes
8 jeneverbessen
4 sjalotten
Voor de saus:
200g venkel
250g gerookt spek in blokjes
2 winterpenen
1 stengel bleekselderij
12 gedroogde pruimen
4 el. tomatenketchup
1 glas bokbier
1 glas wildfond
6 plakken ontbijtkoek
6 el. zilveruitjes
roomboter
bloem
zout & peper uit de molen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Staafmixer
Cocotte of braadpan

Voorbereiding

Eerst het vlees marineren:
Maak een samenstelling van de wijn en de kruiden en leg het vlees goed ondergedompeld in deze marinade. Zet het geheel in de koelkast en laat 24 uur rusten. Meng af en toe.

Bereidingswijze

Zeef de marinade en bewaar het vocht. Snij de groente in kleine blokjes. Kruid de uitgelekte wildpoulet met peper en zout en bestuif het met wat bloem. Zet een cocotte of braadpan op met ruim boter. Braad het vlees snel aan en neem het uit de pan. Doe de blokjes groenten en de spek in de pan en laat deze even aanzweten tot ze glazig worden. Blus af met het gezeefde marinadevocht. Leg het vlees terug in de pan. Snij de ontbijtkoek in blokjes en voeg deze toe, samen met de pruimen. Sluit de pan af met een deksel, breng het geheel aan de kook, verlaag de warmtebron en laat heel zachtjes stoven tot het vlees helemaal gaar is (ongeveer 3 uur). Haal het vlees nu voorzichtig uit de pan. Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met tomatenketchup, zout en peper. Leg het vlees in de saus. Voeg de zilveruitjes toe en schep een paar keer luchtig door elkaar. Klaar!.

Bron

http://www.meerdanvlees.nl/index.php?target=products&product_id=614#recept2

Serveertip

Wildpeper is heerlijk met polenta van kastanjemeel, puree van aardappel of knolselderij, vlierbessengelei, een gestoofde peer en rode kool. Ook hele kastanjes, gekookt, smaken erg goed erbij.
Wijntip:
Een prachtige volle rode wijn. Een Barolo, een mooie Bordeaux, een oudere Rioja. Voor de liefhebbers van zoetere tinten: Een Amarone.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten