Konijn op limburgse wijze
- Nederlands, Streekgerecht
- > 120 min.
Ze zeggen oefening baart kunst en het klopt....na hier en daar gesleuteld te hebben aan het recept is ie naar mijn smaak (en naar de smaak van kritische gasten) af. Hopelijk genieten jullie er net zo van als ik. In ieder geval eet smakelijk.
Ingrediënten 2 personen
MarinadePer persoon 2 konijnenbouten
1 beker witte azijn(of meer)
1 beker water (of meer)
De konijnenbouten moeten onderwater (azijn) staan. De hoeveelheid azijn moet gelijk zijn aan de hoeveelheid water.
2 ui (gesneden)
4 laurierblaadjes
4 kruidnagels
Bereiding:
50 gr. Boter
2 uien ( grof gesneden)
2 laurierbladen
2 kruidnagels
2 flinke eetlepels maestrichter fruitstroop
1 snee peperkoek
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 541,45 kcal |
Koolhydraten | 38,74 g |
Eiwitten | 20,34 g |
Vetten | 29,48 g |
Benodigdheden
Braadpan
Voorbereiding
Voorbereiding
Konijn minimaal 24 uur van te voren in de marinade zetten. Dit is van cruciaal belang: het zuur kan dan lekker in de konijnenbouten trekken. Zet de konijn met de marinade koel (in de winter is het buiten zetten van de afgesloten pan een prima vervanging van de koelkast)
Bereidingswijze
′s Morgens konijnenbouten laten uitlekken in vergiet en droogdeppen met keukenpapier of schone theedoek. In grote braadpan konijn kort en op hoog vuur bruin braden in boter. Als de stukken rondom bruin gebraden zijn bestrooien met zout en peper. Daarna in dezelfde pan, maar het vuur nu lager zetten 2 uien en meebakken, daarna 2 laurierbladeren, 2 kruidnagels, 1,5 eetlepel appelstroop (naar smaak), 1 snee ontbijtkoek toevoegen. Even goed doorroeren tot alle ingrediënten opgelost zijn en de saus goed heet is. Is de saus meteen te dik dan een klein beetje water toevoegen. Oppassen dat de saus en het konijn niet aan de bodem plakt, op een klein pitje gaar laten sudderen, tot vlees iets los laat van het bot. Daarna saus afmaken op smaak met zout, eventueel port of madeira of andere rode wijn, en binden met allesbinder of aardappelmeel (saus niet te dik maken). Is de saus te zoet dan op het laatst nog een scheutje azijn erbij doen.
Serveertip
Heerlijk met aardappelkroketjes, frietjes, pomme duchesse en spruitjes, rode kool of gebakken appeltjes