Zweedse glühwein `Glögg`

  • Scandinavisch,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 17-12-2012
  • Zweedse glühwein `Glögg`

    Zweedse glühwein `Glögg`

    Zweedse glühwein `Glögg`

Deze `Glögg` is voor mij 100 keer lekkerder dan de Duitse Glühwein. Het is uiteraard flink wat sterker en dient daarom gloeiend heet en in kleine hoeveelheden geserveerd te worden. In Zweden wordt er geen Kerst zonder glögg gehouden. Echt de moeite waard!

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
1 flesje volle rode wijn
2 dl. cognac, sinaasappellikeur of jenever
optioneel: 1/2 flesje portwijn
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
schil van 1/2 sinaasappel (alleen het gele)
1 plakje verse gember
10-12 kardamompeultjes
optioneel: 1 steranijs
(riet)suiker naar smaak

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 97,70 kcal
Koolhydraten 3,45 g
Eiwitten 0,19 g
Vetten 0,17 g
Benodigdheden
Pan, aardappelmesje

Voorbereiding

De eerste opwarming van de glögg met de kruiden kun je het beste in de ochtend dezelfde dag doen, zodat de kruiden alle tijd hebben om hun smaak aan de wijn af te geven.
Heb je niet zoveel tijd, dan wel een uurtje laten staan en in de tussentijd de glögg zachtjes een paar keer opwarmen (niet te heet) om het proces te versnellen.

Bereidingswijze

De wijn (en ev. portwijn) met de kruiden heel langzaam en voorzichtig opwarmen en dan wegzetten voor minimaal 4 uur (zie aanmerkingen hier boven).
Daarna de glögg door een zeef gieten en de glögg voorzichtig opwarmen met de sterke drank en suiker toevoegen naar smaak (hoe sterker de glögg qua alcohol hoe zoeter die mag zijn om de balans erin te houden).
De glögg gloeiend heet in kleine kopjes gieten en serveren.

Serveertip

In Zweden doen wij wat rozijnen en amandelen (zonder de bruine vlies) in elk kopje die je met een lepel `opvist` tussen de hartverwarmende slokjes `glögg`.
Prettige Feestdagen!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Tiza avatar
Tiza 17-12-2012

Om de amandelen hun vlies af te krijgen doe je de amandelen heel kort in kokend water. Daarna spoel je ze snel af onder de koude kraan. Je kunt dan heel makkelijk met je vingers de bruine vlies afkrijgen. Op de foto zijn de amandelen mét vlies geserveerd, maar dit is puur om een mooie foto te maken. Hoort niet. De vlies kan namelijk loskomen in de glögg en dat is echt niet lekker.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten