Soep met knolselderij, venkel en bonen
- Vegetarisch, Soep
- 10-20 min.
- Geplaatst op 17-12-2012
Deze soep is ontstaan toen de koelkast maar wat restjes had en ik geen zin had om naar de winkel te gaan. Buiten was het koud en wat is dan lekkerder dan een warme kom soep met ´body´. Slank, vol en geurig hebben wij zitten smullen met lekker brood erbij!
Ingrediënten 4 personen
1/2 knolselderij3 grote aardappelen (ik gebruikte 1/2 tapioka en 1 zoete aardappel)
1 prei
1 courgette
1 venkel
1 blik borlottibonen
1 potje kippenbouillon (die je moet verdunnen)
koriander (heb gevroren van AH gebruikt maar vers is natuurlijk nog beter)
1/2 gedroogde Spaanse peper
2 dl melk
1 dl Griekse volle yoghurt (of citroensap - om de smaak wat op te peppen met een zuurtje)
En klein scheutje olijfolie
zout
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 535,01 kcal |
Koolhydraten | 44,99 g |
Eiwitten | 19,39 g |
Vetten | 26,15 g |
Benodigdheden
Pan, snijmes, snijplank,staafmixer of blenderVoorbereiding
Aardappelen en knolselderij in blokjes snijden (als je tapioka gebruikt moet je in hele fijne blokjes snijden omdat het langzamer gaar wordt).
Courgette in de lengte in tweeën delen en dan in bootjes van overdwars snijden.
Venkeltoppen bewaren en de helft van de venkel in blokjes en de andere helft in dunne plakjes snijden.
Prei in stukjes snijden.
De bonen schoonspoelen.
Bereidingswijze
De kippenbouillon verdunnen volgens aanwijzingen op het etiket en in een pan doen samen met de gesneden groente (behalve de courgette en de 1/2 venkel die je in dunne plakjes gesneden hebt en de venkeltoppen) en de Spaanse peper. Langzaam opwarmen en net onder de kook houden totdat de groente gaar is (afhankelijk van hoe klein je de groente gesneden hebt).
De soep in de blender pureren (of anders gebruik je een staafmixer in de pan).
Melk en yoghurt toevoegen (de soep moet niet te dik zijn) en de stukjes courgette plus de bonen.
Zachtjes nog een paar minuten koken totdat de courgette beetgaar is. De koriander toevoegen en een minuut de smaken laten mengen.
Controleer de smaak. Wellicht moet je wat meer zout, peper of citroen/yoghurt toevoegen voor de juiste balans.
Ik heb zelf een beetje knoflook/peperolie erbij gedaan voor extra hitte plus wat klein gesneden verse Spaanse peper.
Garneer met de venkeltoppen en een scheutje lekkere olijfolie. Voilá!
Serveertip
Je kunt ook kiezen voor om de yoghurt apart te serveren. Dan kan iedereen een klodder yoghurt boven zijn soep toevoegen. Wat fijn gesneden gerookte zalm boven de yoghurt (of garnalen) en je hebt een wat minder vegetarische soep, maar wel een hele feestelijke.
Laatste reacties
Oh, ik zag dat ik vergeten had om aan te geven dat de dunne plakjes venkel samen met de courgette in de soep moesten en dus een paar minuten meekoken. Ze moeten heel dun gesneden worden (overdwars).